Посадовця Міноборони викрили на закупівлі неякісних бронежилетів на понад 100 мільйонів гривень

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру за фактом розтрати коштів та перешкоджання законній діяльності ЗСУ повідомили виконувачу обов’язків директора департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Слідчі кажуть, що посадовець закупив для ЗСУ майже 3 тисячі бронежилетів на понад 100 мільйонів гривень, однак вони не відповідають вимогам IV класу таких виробів, а тому не захищають військових так, як мали б. 

Висновок щодо якості бронежилетів зробили після двох незалежних експертиз, кажуть правоохоронці. 

Підозрюваному готуються обрати запобіжний захід.

Якщо його визнають винним за інкримінованими статтями, то він може вирушити до в’язниці на строк від п’яти до восьми років.

Повідомлення про вручення підозри посадовцю з Міноборони з’явилося на тлі звинувачень міністерства в закупівлі продуктів для військових за завищеними в декілька разів цінами, які озвучували журналісти. 

Ці закиди у відомстві назвали маніпулятивними, а також звернулися до СБУ, щоб там розслідували “поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період”. Утім, згодом факт наявності ймовірних зловживань із закупівлями підтвердили в НАБУ. 

На початку поточного року уряд до кінця дії воєнного стану скасував аукціони в системі Prozorro, бо всі учасники торгів ніби не могли отримати рівний доступ через російські обстріли енергосистеми та відсутність світла. Тепер у Кабміні кажуть, що працюють над створенням окремого розділу Prozorro для закупівель армії. 

Посадовцям Міноборони серед іншого пропонують перейти від закупівлі “послуг харчування” до закупівлі “продуктів харчування з доставкою”, а терміни укладання відповідних контрактів зменшити з року до кварталу.  

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Цього року викрили одеських митників, які не пропускали до України генератори, поки їм не заплатять хабар. 

Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter