Викрили одеських митників, які не пропускали до України генератори, поки їм не заплатять хабар

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Детективи ДБР затримали на гарячому інспектора Одеської митниці, який разом з колегами брав гроші з усіх, хто перевозив товари через кордон. Серед товарів, які відмовлялись пропускати без хабаря, були генератори. 

Про це повідомили у ДБР. 

Знайдені під час обшуку гроші

Викритий митник брав гроші за нестворення штучних проблем при оформленні генераторів, попри те, що нині діють пільгові умови для розмитнення.

Такі “послуги” він оцінював у половину від суми офіційних митних платежів, а слідчі кажуть, що за короткий період задокументували отримання хабарів на кілька тисяч доларів.

На митниці виявили схованки з грошима. 

“Інспектори лише за декілька годин зміни встигли “заробити” понад 65 тисяч гривень. Гроші спритники ховали під плінтусами, у комп’ютерній техніці, обігрівачах, макулатурі та навіть у туалеті”, – розповідають правоохоронці. 

Нині викритому готуються повідомити підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди, однак слідство триває, а тому правоохоронці сподіваються встановити повне коло причетних до цієї та інших схем.

Якщо суд визнає посадовця винним, то йому загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. 

Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Два роки тому Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter