Есбівці викрили у Міноборони розкрадання у понад 100 мільйонів гривень на харчуванні військових

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Двом керівникам підприємств, залучених до схеми з постачанням харчів для військових, повідомили про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем. 

Про це розповіли в СБУ. 

Знайдені під час обшуків гроші. Фото: СБУ

Слідчі кажуть, що посадовці одного з департаментів Міноборони уклали угоди з керівниками двох комерційних підприємств, які мали постачати продовольство до місць дислокації військових за оптовими цінами. 

На рахунки структур бюджетні кошти переказали, однак, як виявилось, ні виробничої бази, ні обладнання для виконання замовлення у них не було.  

“Замість постачань учасники схеми виводили кошти у тінь через низку афілійованих фірм. Сума збитків, завданих Міністерству оборони, становить понад 119,5 мільйона гривень”, – повідомляють слідчі. 

Есбівці кажуть, що слідство у справі ще не завершене, бо треба знайти посадовців Міноборони, причетних до оборудок. 

Повідомлення правоохоронців про викриття корупційної схеми у Міністерстві оборони з’явилося на тлі звинувачень посадовців з міністерства в закупівлі продуктів для військових за завищеними в декілька разів цінами. Висунув їх журналіст “Дзеркала тижня” Юрій Ніколов, який опублікував розслідування про корупцію.  

У відповідь на це Міноборони звернулося до СБУ, щоб там розслідували “поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період”. Утім, напередодні, 2 лютого, правоохоронці повідомили про підозру звільненому заступнику міністра оборони, який міг стояти за купівлею дорогих харчів та неякісних речей для військових на мільярд гривень. 

Коли той звільнявся з посади, то у міністерстві переконували — озвучені журналістами звинувачення є необґрунтованими та безпідставними.  Звільнення посадовця подавали як “достойний вчинок в традиціях європейської та демократичної політики”. 

На початку поточного року уряд до кінця дії воєнного стану скасував аукціони в системі Prozorro, бо всі учасники торгів ніби не могли отримати рівний доступ через російські обстріли енергосистеми та відсутність світла. Тепер у Кабміні кажуть, що працюють над створенням окремого розділу Prozorro для закупівель для армії. 

Посадовцям Міноборони серед іншого пропонують перейти від закупівлі “послуг харчування” до закупівлі “продуктів харчування з доставкою”, а терміни укладання відповідних контрактів зменшити з року до кварталу.  

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter