Цьогорічну премію “Вільна преса Східної Європи” отримали Севгіль Мусаєва та Юрій Ніколов

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Лауреатами цьогорічної премії “Вільна преса Східної Європи-2023” (Free Media Awards) стали головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва та редактор проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов.

Про це повідомили на сайті премії організатори нагороди — німецький фонд ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius і норвезька “Фундація Свобода слова”.

Юрій Ніколов, Севгіль Мусаєва

На їхнє переконання, Ніколов продемонстрував важливість роботи журналістів-розслідувачів з точки зору забезпечення підзвітності та прозорості попри те, що корупційні скандали є особливо чутливою темою для висвітлення у воєнний час в Україні.

Щодо другої лауреатки, організатори наголосили на тому, що повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2022 року змінило майже все інше, але не змінило високих стандартів журналістської роботи Мусаєвої та “Української правди”. 

Окремо організатори премії відзначили журналістів, які загинули минулого року під час виконання службових обов’язків.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 14 вересня 2023 року у Гамбурзі (Німеччина).

Серед лауреатів премії цього року є також російські журналісти. У відповіді на питання “Детектора медіа” щодо того, як він почувається в одній компанії з російськими журналістами, Ніколов відповів: “Я залишив в периферії свого інтересу дуже мало росіян, але коли дізнався, що премію будуть отримувати “Важные истории”, зітхнув з полегшенням. Тому що “Важные истории” — це Роман Анін. Для мене він фактично є єдиним російським журналістом, який був і залишається толковим, чесним і професійним розслідувачем”. 

Премію імені Герда Буцеріуса “Вільна преса Східної Європи” вручають щорічно з 2000 року журналістам та ЗМІ за якість, професіоналізм і громадянську мужність.

З 2004 року премію вручає німецький фонд “Цайт-Штіфтунг” імені Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом “Вільне слово” (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію “Вільна преса Росії”.

Претендувати на нагороду можуть журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter