Після розмов зі звільненими з полону українцями Офіс генпрокурора відкрив 14 справ

Дата: 20 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Після допитів, які провели правоохоронці зі звільненими наприкінці минулого року з полону бойовиків на Донбасі українцями, Офіс генерального прокурора зареєстрував 14 кримінальних проваджень щодо порушення законів та звичаїв війни.

Про це повідомили на сайті відомства. 

 

Колишні бранці розповіли правоохоронцям, зокрема, про жорстоке поводження з цивільним населенням, катування та застосування фізичного насильства з боку представників незаконних збройних формувань “ДНР” і “ЛНР” та їхніх поплічників.

“Обставини вчинення зареєстрованих злочинів та осіб, які їх скоїли, будуть встановлюватися в межах об’єднаного кримінального провадження за фактами ведення агресивної війни проти України представниками влади Російської Федерації, службовими особами ЗС РФ, членами незаконних збройних організацій “ДНР” і “ЛНР”, вчинення ними жорстокого поводження з цивільним населенням і військовополоненими”, – розповіли у відомстві. 

Після розмов зі звільненими правоохоронці також дізналися про 160 місць несвободи на окупованій території Донбасу. 

Як відомо, 29 грудня минулого року на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся другий обмінРосія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

За даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи та колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі в підвалах бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 людей.

Нещодавно звільнений з полону журналіст Асєєв передав президентові Володимиру Зеленському список полонених для наступного обміну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter