Звільнений з полону журналіст Асєєв передав Зеленському список полонених для наступного обміну

Дата: 17 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Звільнений наприкінці минулого року з полону бойовиків на Донбасі журналіст Станіслав Асєєв особисто передав президентові України Володимиру Зеленському списки полонених для майбутнього обміну. 

Про це він розповів в інтерв’ю виданню DT.ua.

Після звільнення Асєєв зустрівся із Зеленським та розмовляв про Донбас. 

“Розмова з президентом стосувалася переважно Донбасу. Але, оскільки ми не обговорювали, які речі можна зробити публічними, можу розповісти тільки про деякі деталі. Ці списки – результати спільної роботи людей, які повернулися з полону. Ми звели до загального списку всі дані, які відомі. Це реальні люди, вони живі, ми їх бачили, і вони перебувають у різних місцях так званої пенітенціарної системи Донецька і Макіївки. Це було перше і найголовніше питання”, – сказав журналіст. 

Велика частина людей у списку, як зазначив Асєєв, – цивільні, яких звинувачують у тероризмі, шпигунстві та екстремізмі. Їхню кількість журналіст уточнювати не став: 

“Кількість людей я все-таки зараз не озвучувати не буду, тому що це явно не всі люди, які там перебувають. Але ми всі в різний час сиділи в різних місцях і бачили різних людей. Тому звели все, що у нас було. Оскільки ми перетиналися здебільшого з чоловіками, жінки сидять в окремих камерах, то переважна більшість у списках — чоловіки”.

Також він додав, що сьогодні “у людей, які впливають на процеси обміну, є обережна надія на те, що в найближчому майбутньому відбудеться наступний обмін”.

За словами Асєєва, в попередніх обмінних списках були люди, які безпосередньо брали участь у тому, що відбувалося в донецькій в’язниці, відомій під назвою “Ізоляція”.

“Позитивний момент у тому, що, за словами президента, СБУ вже працює за ним. Також президент сказав, що, можливо, щоб такі помилки не повторювалися, такі люди, як я, перед обміном повинні переглядати списки. І навіть візуально відсіювати тих, хто співпрацював з окупаційною адміністрацією або через свої особисті садистські схильності брав участь у знущаннях і тортурах. Насправді відстежити, хто потрапляє до обміну, дуже складно, і тут відіграє роль величезна кількість чинників. Коригувати такі списки дійсно можливо тільки на фінальному етапі”, – резюмував він.

Як відомо, нещодавно Володимир Зеленський повідомив, що Україна та Росія узгоджують нові списки обміну полоненими.

Минулого року між Україною та Росією відбулися два обміни. Спочатку 7 вересня звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе.

29 грудня на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся другий обмінРосія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter