Зеленський: Україна узгоджує з Росією нові списки обміну

Дата: 15 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Україна та Росія узгоджують нові списки обміну полоненими. 

Про це повідомляє Офіс президента. 

 

Про підготування нових списків на обмін Володимир Зеленський повідомив під час телефонної розмови з федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, у межах якої обговорювали домовленості, досягнуті на зустрічі в Парижі 9 грудня. 

“Нам, на жаль, не вдалося звільнити всіх, але ми повернули 76 людей. І ми дуже вдячні вам за участь у цьому процесі”, – сказав Зеленський.

Також очільник України висловив Меркель занепокоєння тим, що бойовики на Донбасі не дотримуються реального режиму “повної тиші”. На наступних зустрічах Тристоронньої контактної групи в Мінську, 16 січня, за словами Зеленського, українська сторона працюватиме над “просуванням додаткових заходів для повного та всеосяжного припинення вогню”. Також стало відомо, що Україна наразі визначила перелік трьох додаткових ділянок розведення сил і засобів, проте, про які саме ділянки йдеться, президент не уточнив. 

Нагадаємо, що минулого року між Україною та Росією відбулися два обміни. Спочатку 7 вересня звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе. 

29 грудня на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся другий обмінРосія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter