Прокурори встановили, що росіяни катували 1139 українців під час окупації Київщини – відповідь на запит

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили, що катувань, нелюдського поводження та тілесних ушкоджень від військових РФ під час окупації Київщини зазнали 1 139 людей.

Про це в Київській обласній прокуратурі повідомили у відповідь на запит видання ZMINA.

Чергове поховання закатованих росіянами цивільних на Київщині. Джерело: Офіс генерального прокурора

Всього прокурори Київської обласної прокуратури з початку широкомасштабного вторгнення РФ на території області розслідували 12 456 кримінальних правопорушень кваліфікованих як воєнні злочини за ст. 438 Кримінального кодексу України. Серед цих злочинів, зокрема, жорстоке поводження з цивільним населенням, примусові роботи, розграбування національних цінностей на окупованій території тощо.

“Із загальної їхньої кількості – 61 кримінальне правопорушення розслідувалося за фактами катування або іншого нелюдського поводження, 615 кримінальних правопорушень за фактами заподіяння тілесних ушкоджень, в яких потерпіли 1139 людей, та 188 кримінальних правопорушень за фактами незаконного позбавлення волі”, – йдеться у відповіді прокуратури.

Окрім того, за інформацією відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, обласної прокуратури загальна кількість цивільних осіб на Київщині, які були незаконно викрадені, позбавлені волі, вивезені чи утримувалися у позасудовому порядку представниками країни-агресора, становить 203 людини.

За цей час прокурори повідомили 78 особам про підозру у скоєнні воєнних злочинів, передбачених статтею 438 ККУ.

Нагадаємо, про підозру у порушенні законів та звичаїв війни прокурори Київської обласної прокуратури повідомили сержанту, інструктору військової частини 36 окремої мотострілкової бригади збройних сил РФ, який торік у Бучі стріляв у цивільного та знущався з нього разом з іншими солдатами.

До суду за цей час направлено 24 обвинувальних акти.

Так, прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо командира та заступника командира 2 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону 15 окремої мотострілецької бригади ЗС РФ. Їх звинувачують у тому, що в березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Богданівка Броварського району, вони катували та залякували цивільне населення Київщини.

До того ж двох військових РФ, які катували цивільних на Київщині, вже засудили до 12 років в’язниці

Раніше ZMINA писала, що російські військові під час окупації Київщини роздягали всіх людей, яких брали в полон, а коли не знаходили на їхніх тілах нацистських татуювань – катували та вбивали.

Після деокупації Київської області правоохоронці знаходили тіла закатованих росіянами цивільних у масових захороненнях. 

Всього на деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

На сьогодні правоохоронці ідентифікували 172 підозрюваних, які жорстоко поводилися з мирним населенням під час окупації та завдавали тортур. До суду вже скеровано обвинувальні акти щодо 141 особи, з них вже 39 засуджені за катування та жорстоке поводження з цивільними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter