“Морили голодом, не давали води й погрожували вбивством”: прокуратура передала до суду справу проти двох офіцерів РФ

Дата: 17 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо командира та заступника командира 2 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону 15 окремої мотострілецької бригади ЗС РФ. Їх звинувачують у тому, що в березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Богданівка Броварського району, вони катували та залякували цивільне населення Київщини.

Про це повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора.

Підозрювані в катуванні цивільних на Київщині військовослужбовці РФ

Імен підозрюваних не вказують, але торік цим же російським військовим з 15 окремої мотострілецької бригади вже оголошували підозру. Йдеться про заступника командира роти Олександра Васильєва та його командира Олексія Булгакова

Досудовим розслідуванням встановлено, що військовослужбовці збройних сил РФ побачили в лісосмузі місцевого мешканця. Щоб затримати чоловіка, вони вистрілили йому в ногу та на броньованій машині привезли до місця своєї дислокації. 

“Там постраждалого утримували впродовж п’яти днів зі зв’язаними за спиною руками, морили голодом і не давали води. Окупанти не надали йому медичну допомогу після поранення, щоб він страждав від загноєння рани”, – йдеться в повідомленні.

Підозрювані неодноразово допитували полоненого про співпрацю зі Збройними силами України та розташування українських позицій. На виконання їхніх наказів підлеглі військовослужбовці РФ били по руці чоловіка прикладом автомата, а потім порізали її ножем.

“Вони його душили, принижували й ображали. Заступник командира особисто здійснив один постріл у палець лівої руки потерпілого з травматичної зброї. Після цього командир бригади віддав наказ убити потерпілого”, – йдеться в повідомленні.

Однак російські солдати, розуміючи, що чоловік помре через втрату крові від отриманих поранень, залишили його зі зв’язаними руками в приміщенні, де проводили допит. За деякий час потерпілому вдалося втекти.

Крім того, представник командира роти опівночі разом зі співслужбовцями зайшов до будинку, в підвалі якого переховувалися від окупантів мирні мешканці. Російські військові стріляли з вогнепальної зброї по стінах, після чого наказали всім присутнім зібратися біля входу в підвал.

“Окупанти витягли з укриття беззбройного чоловіка та відвели до кімнати. Там підозрюваний без попередження здійснив прицільний постріл у ногу потерпілого. Військовослужбовець РФ погрожував чоловіку вбивством та приставляв зброю до голови”, – йдеться в повідомленні.

Ніні прокуратура скерувала до суду позовний акт щодо дій військовослужбовців армії РФ за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter