Перші студенти програми “Урядування на повоєнних територіях” розпочали роботу в держслужбі – Представництво Президента

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися
Студенти заочної програми “Урядування на повоєнних територіях” почали працювати державними службовцями або посадовими особами місцевого самоврядування у Донецькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях. 
 
Про це повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь на своїй фейсбук-сторінці.
 

У відомстві пояснюють, що магістерські програми “Постконфліктне врядування” та “Урядування на повоєнних територіях” мають на меті підготувати управлінців майбутнього. Структура програм орієнтується на підготовку фахівців, що будуть здатні відновлювати життя територіальних громад, зокрема і тих, що перебували під тимчасовою окупацією Росії.

Ця програма включає дисципліни, такі як міжнародне гуманітарне право, глобальна та національна безпека, публічні фінанси, що допомагає студентам здобувати необхідні навички для роботи в умовах постконфліктного врядування. Серед них і дисципліна “Правові засади: законодавство України щодо тимчасово окупованих території АР Крим і м. Севастополь, деокупації та реінтеграції”.
 
Повідомляється, що на освітніх програмах навчаються студенти з різних куточків України – від Волині до Одеси.
 

“На початку широкомасштабного вторгнення, моя маленька донечка змусила мене задуматись над питанням: а що саме я можу зробити для якісних змін нашого життя, для наближення перемоги України? І я продовжила своє навчання: успішно склала вступні іспити на освітню програму “Постконфліктне врядування” поміж тривог, обстрілів та ракетних атак на Київ, і нерозуміння сторонніх, бо ж “не на часі”! А мені на часі! А мені саме зараз! Я вірю в нашу перемогу та знаю, що є ті, хто цього чекає, потребує і надіється, що після деокупації наших територій кадровий фронт продовжить справу наших героїв, але вже не зброєю і кулями, а снарядами наших нових знань”, – сказала Тетяна Войтенко-Пашко, студентка освітньої програми “Постконфліктне врядування”.

 
Програма “Постконфліктне врядування” має денну форму підготовки, вона пропонує студентам курси з державної політики, багаторівневого врядування, адміністративного менеджменту, історії та культури кримськотатарського народу, стратегічного планування та управління змінами на місцевому рівні. У нормативній частині студенти також вивчають дисципліни з міжнародного співробітництва у сфері деокупації та реінтеграції АР Крим та м.Севастополя, ресурси розвитку територій та місцева економіка: реінтеграція АР Крим та м.Севастополя.
 
Крім того, програми мають вибіркові блоки для поглиблення знань студентів за обраними напрямами. Одним із них є блок “Організація сервісної діяльності у громадах АР Крим та м.Севастополь”.
 
Студентка програми “Урядування на повоєнних територіях” Світлана Пода рекомендує цю освітню програму іншим охочим. 
 
“Це моя третя вища освіта, і я маю з чим порівняти. Тому можу сміливо рекомендувати й програму, і навчальний заклад. Чому я обрала саме її? Коли я стояла перед вибором між кількома програмами, я подумала: у нас уже десять років триває війна, рано чи пізно всі війни закінчуються, всі окуповані території повертаються додому. Комусь потрібно буде працювати над цими територіями. У цьому сенсі програма є надзвичайно перспективною. В рамках програми ми вивчаємо питання організації “перехідного періоду”, реінтеграційного процесу на деокупованих територіях”, – сказала Пода.
 
Вона нагадала, що державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування працюють для людей. Тому розуміння особливостей життя на окупованих територіях і вивчення правових аспектів є важливими. Завдяки програмі ми глибше розуміємо проблеми реінтеграції, виклики та практичні кроки для їх вирішення.
 
Студент освітньої програми “Постконфліктне врядування” Вадим Радчук назвав знання, отримані під час навчання на цій магістерській програмі неоціненними. 
 
“Ці знання допоможуть знайти у майбутньому роботу тим, хто бачить себе на державній службі. І це не проста сфера діяльності, особливо якщо ми говоримо про роботу на деокупованих територіях, де майбутнім держслужбовцям доведеться стикнутись із багатьма викликами. Для людей, які хочуть допомогти державі практично та не сидіти на місці, навчання на цій програмі дає великі можливості, щоб розвиватись, долучатись до суспільно-політичного життя країни”, – сказав Радчук.
 
У Представництві Президента зауважують, що важливою рисою студентів обох програм є залученість до наукового та громадського життя. Студенти є активними учасниками міжнародних конференцій, круглих столів, семінарів та тренінгів, що дозволяє їм застосовувати знання на практиці.
 
“Ці програми спрямовані на надання новітніх знань, акцентованих на специфічні процеси повернення українських територій у спільний економічний, соціокультурний та безпековий простір України. Вони формують практичні навички розв’язання складних завдань у сфері публічного управління та адміністрування, особливо щодо постконфліктного врядування та розвитку громад на деокупованих територіях… Студенти цих програм – це майбутні лідери, які будуть брати активну участь у відбудові та розвитку України”, – мовиться у повідомлення Представництва.
 
Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
 
Нещодавнє опитування КМІС свідчить, що 55% українців проти територіальних поступок, а 32% допускають поступки деякими територіями заради миру. Утім, у питанні для респондентів не було окреслено, яких саме українських територій.
 
Напередодні головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Україна має план повернення Криму і що це здійсненна місія.
 

 

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Нагадаємо, 2023 року Представництво президента України в АРК спільно з Національним агентством з питань державної служби та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціювало експериментальний проєкт із формування резерву працівників для деокупованих територій.

Станом на кінець травня 2024 року понад 2 500 державних службовців записалися до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

2023 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України” (реєстр. № 9591). ZMINA детально розповіла, що саме передбачає закон, чому правозахисники закликають його ухвалити і як він допоможе реінтеграції звільнених територій та українській економіці.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter