Перша леді Ірану вважає навчання та роботу “формою насильства над жінками”

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Перша леді Ірану Джамілє Аламолгода під час інтервʼю венесуельському телеканалу Telesur назвала “формою насильства” те, що жінки працюють і навчаються. За її словами, жіночі організації здебільшого зосереджуються на боротьбі з домашнім насильством, тоді як “насильство поза родиною набагато важливіше”.

Про це пише Iran International. 

Фото: Telesur

“Ми хочемо, щоб жінки залишалися жінками. Чому ми маємо бути, як чоловіки? Чому ми маємо вчитися, працювати й жити як чоловіки? Це форма насильства”, – заявила Аламолгода.

Перша леді прокоментувала й смерть Махси Аміні, назвавши це “фальшивою рекламою в ЗМІ”. Також вона згадала протести, які почалися внаслідок смерті дівчини, і про гасла, які викрикували протестувальники. 

“На жаль, назвавши Алі Хаменеї (верховного лідера Ірану. – Ред.) диктатором, вони використали фальшиву перемогу, щоб виявити неповагу до нашого духовного батька й лідера революції. Хаменеї виявляв доброту й любов до всіх, але ЗМІ назвали його диктатором”, – заявила вона.

Як відомо, у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього у грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Нагадаємо, що група агенцій Аgama й агенція Talan Communications запустили соціальну кампанію під назвою “Залиш сексизм печерним людям”, яка висвітлює зв’язок між гендерним питанням і розвиненістю суспільства. Мета кампанії – привернути увагу до проблеми сексизму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter