В Україні запустили соціальну кампанію “Залиш сексизм печерним людям”

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Група агенцій Аgama й агенція Talan Communications запустили соціальну кампанію під назвою “Залиш сексизм печерним людям”, яка висвітлює зв’язок між гендерним питанням і розвиненістю суспільства. Мета кампанії – привернути увагу до проблеми сексизму в Україні.

Про це повідомляє видання “NV”.

Фото: Talan Communications

“Рівень сексизму в суспільстві – своєрідний тест на цивілізованість. Він пишно розквітає в тоталітарних країнах, зокрема тих, що люблять гатити ракетами по сусідах. Натомість у країнах Західного світу індекс гендерної нерівності зазвичай низький. І хоч Україна досить упевнено прямує “до Європи”, ми все ще маємо багато проблем, притаманних нерозвиненим суспільствам. На жаль, сексизм – серед них”, – зазначають у кампанії.

Фото: Talan Communications

Так, креативна директорка Talan Communications Ольга Васильєва зауважила, що попри явні покращення суспільної думки щодо гендерної рівності проблема залишається невичерпаною. Задля її викорінення, зокрема, слід працювати над українським законодавством.

“У питанні гендерної рівності Україна, безумовно, рухається в правильному напрямку. Наприклад, ратифікація Стамбульської конвенції, внесення змін до Закону “Про рекламу” щодо протидії дискримінації за ознакою статі – це значні кроки вперед. Але іноді трапляються ситуації, від яких опускаються руки, і здається, що ми все ще живемо за кам’яної доби”, – зазначає вона. 

Як приклад Васильєва пригадала історію з “пʼяними вечірками”, а також коментарі з віктимблеймінгом, що виправдовували дії злочинців. 

Докладніше про ситуацію в Україні та країнах Європи можна знайти за посиланням. Там автори кампанії зібрали інформацію про ситуацію з правами жінок у таких державах, як Росія, Іран і Китай, та порівняли її із ситуацією в низці просунутіших (у питанні прав жінок) країн.

У дослідженні використали дані за 2021 рік, оскільки у 2022 році Всесвітній економічний форум не вніс РФ до списку досліджуваних країн.

Головний висновок соціальної кампанії полягає в тому, що гендерна рівність – це ознака цивілізованого суспільства, а подолання сексизму на всіх рівнях – перший крок для країни, яка прагне опинитися на правильному боці.

Автори кампанії закликають долучатися до неї в соцмережах під хештегом #залишсексизм.

Нагадаємо, що на тлі кількох резонансних справ щодо зґвалтувань школярок головна редакторка ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна запустила флешмоб “Шкільні звірі” з вимогою створити єдиний алгоритм реагування на гендерне насильство в школах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter