“Шкільні звірі”: в Україні запустили флешмоб з вимогою реагування на гендерне насильство в школах

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На тлі кількох резонансних справ щодо зґвалтувань школярок, головна редакторка ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна запустила флешмоб “Шкільні звірі” з вимогою створити єдиний алгоритм реагування на гендерне насильство в школах.

Допис із закликом долучатися до акції вона опублікувала в соцмережах.

Фото: Getty Images

“Закон України “Про освіту” гарантує дітям безпечне освітнє середовище. Однак конкретні дії – на розсуд педколективу. І тут уже як пощастить. Комусь адекватна реакція й захист, а комусь – “сама винна”, “набрехала”, “то вони залицяються”, – зазначила Злобіна.

Тож, щоб підштовхнути Міністерство освіти до розвʼязання цієї проблеми, гендерна експертка радить долучатися до флешмобу: ділитися шкільними фото та історіями з хештегом #шкільні_звірі, позначати в дописі @mon.ua.official і @genderindetail і вимагати впровадити єдиний алгоритм дій школи у випадку виявлення сексуального насильства в родині, сексуальних домагань від вчителів, домагань і цькування від однолітків, зґвалтування.

Ще однією вимогою є впровадження сексуальної освіти на всіх рівнях освітнього процесу. Відтак всі працівники шкіл мають проходити курси протидії дискримінації й гендерному насильству.

“І батьки, і вчителі мають зрозуміти, що задирання спідничок — це не “просто дитячі пустощі”. Це насилля, яке травмує. Насилля, яке заохочується і множиться, не будучи покараним. Насилля, яке перетворює життя дівчаток, дівчат і жінок на пекло”, – підсумувала Тамара Злобіна.

Нагадаємо, що у Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину, зняли це на телефон і поширили відео серед учнів школи, де вона навчалась. За цей злочин суд призначив їм іспитовий термін на два роки. 

Згодом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець узяв цю справу під особистий контроль.

Після цього, також на Закарпатті, 12-річна дівчинка розповіла поліції, як вдома її ґвалтують мати та вітчим. Батьків затримали правоохоронці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter