Іранські правозахисники опублікували список з більш ніж сотнею імен затриманих, яких влада збирається вбити

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані, де з вересня минулого року продовжуються акції протесту і Почалися вони через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку., за цей час убили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Список їхніх імен публікує організація Iran Human Rights. 

Фотографії деяких із затриманих в Ірані людей: 22-річна Мохса Моххамаді, 15-річний Алі Рахшані-Асад, 16-річний Мохаммад Рохшанді-Азад, 25-річний Фаршид Хассанзехі, 22-річна Біта Хагані та брати Фарзад та Фархад Тахазаде

Правозахисники підготували звіт, щоб показати, що випадки свавільних арештів, тортур, сексуального насильства та масового ухвалення вироків по всій країні є не просто окремими випадками, а систематичною політикою уряду. 

Якщо казати про вбивства активістів, то їх зафіксували у 25 провінціях.

Водночас автори звіту не вносили до нього тих, хто помер за підозрілих обставин невдовзі після звільнення, наприклад наклавши на себе руки. Правозахисники підкреслюють – зафіксовані ними цифри, ймовірно, демонструють лише меншу частину тієї кількості людей, які постраждали внаслідок репресій влади.

В опублікованому списку переважно імена чоловіків, однак є й жінки, наприклад 22-річна Мохса Махамаді та Біта Хагані. Першу силовики затримали за твіт про пророка.

Також у списку чимало підлітків: можна знайти імена 18-річних Фархада Нахаї та Мохаммада Фуладі, 17-річного Аболфазла Мехрі Хосейна Хаджілу та навіть 16- й 15-річних дітей – Мохаммада Рохшанді-Азада та Алі Рахшані-Асада

Правозахисники кажуть, що всі вони позбавлені права на доступ до адвоката і справедливого суду. 

ZMINA раніше вже писала про деяких страчених в Ірані активістів. 

Нагадаємо, що російські силовики торік заговорили про обмін досвідом з Іраном у боротьбі зі спробами “ззовні дестабілізувати внутрішньодержавну ситуацію” та створити “ґрунт для масових заворушень”.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну російські посадовці частіше почали говорити про ймовірне повернення смертної кари в РФ. Після виходу з Ради Європи, на думку колишнього президента країни Дмитра Медвєдєва, обмежень щодо цього в країні фактично не залишилося.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter