Російські силовики заговорили про “обмін досвідом” щодо придушення протестів з Іраном, де активістів страчують

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії очільник тамтешньої генеральної прокуратури Ігор Краснов заявив, що виступає за обмін досвідом з Іраном у боротьбі зі спробами “ззовні дестабілізувати внутрішньодержавну ситуацію” та створити “ґрунт для масових заворушень”. В Ірані вже стратили щонайменше двох затриманих на цьогорічних акціях активістів. 

Слова Краснова цитує пресслужба російського відомства. 

Зустріч Володимира Путіна та іранського лідера Алі Хосейні Хаменеї. Фото: khamenei.ir

За останні майже два десятки років влада в Росії змінила закони в такий спосіб, щоб розглядати мирні вуличні протести як злочин. Краснов, коментуючи законодавчу базу, що дозволяє російській владі репресувати власних громадян, назвав її “ефективною”. 

Нині Краснов перебуває з візитом в Ірані, де посадовці мають підписати домовленість про створення робочої групи щодо протидії злочинам між відповідними відомствами двох країн та програму співробітництва на 2023–2025 роки.

Після початку заворушень в Ірані, причиною яких стала смерть 22-річної Махси Аміні, в країні вже стратили щонайменше двох протестувальників: Маджида Реза Рахнаварда та Мохсена Шекарі. Попри те що іранців на вулиці вивела смерть Аміні, яку затримала за неправильне носіння хіджабу поліція моралі, влада продовжує наполягати, що за протестами стоїть США. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії посадовці заговорили про повернення смертної кари. Після виходу з Ради Європи, на думку колишнього президента країни Дмитра Медвєдєва, обмежень щодо цього в країні фактично не залишилося.

Річ у тім, що в Росії не застосовують смертну кару з 1997-го, але відповідна норма в законодавстві лишилась, а соцопитування показують – ідея вбивати за скоєння деяких злочинів користується чималою популярністю серед громадян РФ.

Фотографія обкладинки: Sergey Ponomarev / The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter