У Росії знову заговорили про повернення смертної кари

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Колишній президент Росії, а нині заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Мєдвєдєв заявив, що після виходу з Ради Європиі 15 березня депутат російської Держдуми Петро Толстой заявив, що Росія сповістила Раду Європи про вихід з організації обмежень щодо відновлення смертної кари в країні фактично не залишилося. 

Його слова цитує російське видання “РИА-Новости”. 

Фото: Yevgeny Leonov/TASS

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Мєдвєдєв вже вдруге говорить про можливість відновлення смертної кари у Росії. Вперше він виступив із такою заявою 26 лютого. 

“Якщо повертатися до сьогоднішньої ситуації, вона така: міжнародні підстави відпали, є внутрішні правові позиції Конституційного суду. Ці правові позиції ґрунтуються на поточному правопорядку, на поточній криміногенній ситуації. Я виходжу з того, що якщо все буде спокійно, ці правові позиції можуть залишатися такими ж, як і були. Але правові позиції теж не є вічними, якщо щось зміниться у житті суспільства, тоді ці правові позиції також можуть бути переглянуті”, – каже він тепер.

В Росії смертну кару не застосовують із квітня 1997 року, відколи країна підписала протокол до Конвенції щодо захисту прав людини та основних свобод. Уже у 2009 році Конституційний суд РФ визнав, що суди не можуть призначати відповідне покарання, адже за роки тривалого мораторію на застосування страти сформувалися стійкі гарантії права людини не бути вбитою за злочин.

Однак норма щодо смертної кари фактично досі є у російському законодавстві, а соцопитування показують – ідея вбивати за скоєння деяких злочинів користується чималою популярністю серед громадян РФ.

Так, у 2019-му щонайменше 41% вважав, що слід відновити застосування смертної кари. При цьому з 2015 року кількість людей, які були б не проти відновлення страт у Росії, збільшилася на 10%, а противників цієї ідеї скоротилась з 27% до 20%.

Рішення Конституційного суду РФ щодо смертної кари Медвєдєв схарактеризував як “не священне писання” та додав, що його можна змінити. 

“І в історії нашої країни такі періоди бували. Після війни Радянський Союз скасував застосування страти. Тривало це недовго. Досить швидко смертна кара була відновлена. Пов’язано це з високим зростанням насильницьких злочинів, зокрема вбивств”, – нагадав росіянам Мєдвєдєв. 

ПАРЄ багато років поспіль безрезультатно вимагала скасувати смертну кару від влади Росії та Білорусі – єдиної країни в Європі, де цей вид покарання не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується.

Розстріляти у республіці можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам страчених не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення і не видають тіла для поховання.

У Росії засуджених до смертної кари також розстрілювали.

Нагадаємо, що в сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. У 2020-му правозахисники зафіксували у світі найменшу кількість страт за 10 років.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter