Минулого року зафіксували найменшу кількість страт за десять років – Amnesty International

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У 2019 році зареєстрували 657 випадків застосування смертної кари у 20 країнах світу, що на 5% менше, ніж 2018 року, коли у світі стратили 690 людей.

Такі дані міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Наприкінці 2019 року 106 країн скасували смертну кару за законом для будь-яких злочинів, а 142 держави скасували її нормами національного законодавства або ж встановили відповідні заборони на практиці.

Amnesty International зареєструвала заміну смертних вироків на інші види покарання або помилування у 24 країнах: Бангладеш, Китай, Єгипет, Гамбія, Гана, Гаяна, Індія, Індонезія, Ірак, Кувейт, Малайзія, Мавританія, Марокко / Західна Сахара, Нігер, Нігерія, Оман, Пакистан, Сінгапур, Судан, Таїланд, ОАЕ, США, Замбія, Зімбабве. У двох країнах – США та Замбії – було зареєстровано не менш ніж 11 виправдань ув’язнених, засуджених до смертної кари.

Amnesty International зареєструвала не менш ніж 2307 смертних вироків у 56 країнах, тоді як протягом 2018 року – 2531 страту в 54. В організації додали, що це найнижче число смертних вироків, зафіксоване за останні десять років.

Більшість страт минулого року відбулись у Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Іраку та Єгипті.

“Китай і надалі посідає перше місце у світі щодо кількості випадків застосування найвищої міри покарання, але справжні дані невідомі, оскільки ця інформація вважається державною таємницею. Тож загальносвітова кількість – не менш ніж 657 випадків –  не враховує тисяч страт, які, як вважається, були виконані в Китаї”, – розповіли правозахисники. 

За винятком Китаю, 86% усіх зареєстрованих страт відбулися тільки в чотирьох країнах: Ірані, Саудівській Аравії, Іраку та Єгипті. Також після перерви у 2018 році Бангладеш і Бахрейн відновили страти. 

Торік у всьому світі використовувалися такі методи страти: обезголовлення, страта на електричному стільці, повішення, смертельна ін’єкція і розстріл. В Ірані було зареєстровано не менш ніж 13 публічних страт. Щонайменше шестеро людей – четверо в Ірані, одна людина в Саудівській Аравії і одна в Південному Судані – були страчені за злочини, скоєні у віці до 18 років. Люди з психічними чи розумовими порушеннями були засуджені до смертної кари в декількох країнах, включно з Японією, Мальдівами, Пакистаном і США.

Водночас Центральноафриканська Республіка, Екваторіальна Гвінея, Гамбія, Казахстан, Кенія і Зімбабве або ухвалили позитивні заходи, пов’язані зі скасуванням смертної кари, або ж протягом 2019 року зробили заяви, які можуть сприяти її скасуванню. Також Барбадос скасував обов’язкову страту, передбачену положеннями конституції. У Сполучених Штатах губернатор Каліфорнії встановив офіційний мораторій на смертну кару в штаті з найбільшою чисельністю смертних вироків, а Нью-Гемпшир став 21-м штатом США, який скасував смертну кару для будь-яких злочинів.

Минулого року продовжували дотримуватись офіційного мораторію на застосування смертної кари в Гамбії, Казахстані, Малайзії, Російській Федерації і Таджикистані. 

В Amnesty International нагадали, що станом на кінець 2019 року в усьому світі щонайменше 26 604 особи були засуджені до смертної кари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter