В Ірані стратили ще двох учасників загальнонаціональних протестів

Дата: 07 Січня 2023
A+ A- Підписатися

6 січня в Ірані стратили ще двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Про це повідомляє AP та судова інформаційна агенція Mizan.

За даними слідства, Мохаммад Махді Карамі та Сеєд Мохаммад Хоссейні під час акції протесту 3 листопада нібито заважали проїзду в місті Кередж, грабували, руйнували громадське та приватне майно, а також нападали на правоохоронців. Їх визнали винними у вбивстві 3 листопада Рухолли Аджаміана, члена добровольчого загону “Басідж” Іранської революційної гвардії, у місті Карадж неподалік Тегерана.

Обвинувачені перед камерами визнали себе винними. На державному телебаченні Ірану показали дуже відредаговані відео нібито з місця подій та виступ Карамі в суді.

Чоловік розповів, що під час демонстрації він побачив члена “Басідж”, який лежав на землі, а двоє чи троє людей били його по голові камінням та палицями. Коли потерпілий намагався втекти, його переслідувало близько 30-40 людей, які кидали в нього каміння та били його палицями. Карамі визнав, що вдарив Аджаміана камінням по голові, коли той втікав, і ще тричі – коли той упав.

Хоссейні ж зізнався, що добив потерпілого 3-4 ударами у живіт ножем.

Нагадаємо, в Ірані смертна кара загрожує щонайменше 100 учасникам загальнонаціональних протестів. Серед засуджених до смерті – п’ятеро жінок.

За даними іранської правозахисної організації Iran Human Right, станом на 27 грудня в Ірані вбили щонайменше 476 протестувальників, у тому числі 64 дитини та 34 жінки.

У середині листопада ZMINA повідомляла, що суд Ірану ухвалив перший відомий смертний вирок одному з учасників загальнонаціональних демонстрацій проти духовенства країни. Ще п’ятеро протестувальників засудили до тюремних термінів.

Заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter