В Ірані смертна кара загрожує щонайменше 100 учасникам загальнонаціональних протестів проти духовенства країни. Серед засуджених до смерті – п’ятеро жінок.

Про це повідомляють BBC та Iran Human Rights (IHR).

Фото: Gregorio Borgia/AP

Обвинуваченим не надають доступу до адвокатів і справедливого судового розгляду, повідомляють правозахисники. Затриманих катують, щоб змусити їх погодитися із неправдивими звинуваченнями.

Серед п’ятьох жінок, яких засудили до смертної кари, є правозахисниця і вчителька курдської мови Мойган Кавусі. Як повідомляє правозахисна іранська організація Iran Human Right, її звинуватили в “корупції на Землі” та “провокуванні людей на аморальну поведінку за допомогою соцмереж”.

“Виносячи смертні вироки й виконуючи деякі з них, влада хоче змусити людей іти додому. Це має певний ефект”, – сказав агентству AFP директор Iran Human Right Махмуд Амірі Могаддам.

Однак він додав, що винесення смертних кар протестувальникам радше підбурює народ продовжувати протести, ніж завершувати їх.

Вважається, що реальна кількість протестувальників, яким загрожує смертна кара, є набагато вищою, оскільки родини затриманих змушують мовчати про реальний стан речей.

За даними іранської правозахисної організації Iran Human Right, станом на 27 грудня в Ірані вбили щонайменше 476 протестувальників, у тому числі 64 дитини та 34 жінки.

Раніше ZMINA повідомляла, що грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда.

Нагадаємо, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.