Влада Ірану стратила першого учасника загальнонаціональних протестів

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

8 грудня в Ірані відбулася перша страта протестувальника, якого раніше визнали винним у пораненні ножем офіцера воєнізованого формування під час протесту та перекритті однієї з вулиць у Тегерані.

Про це повідомляє CNN.

Напівдержавна інформаційна агенція Tasnim ідентифікувала особу страченого як Мохсена Шекарі, однак жодних інших подробиць агентство не надало.

Інша інформагенція Mizan повідомила, що Шекарі заарештували 25 вересня. Його засудили за звинуваченням у “мохаребе”, що на фарсі означає “ведення війни проти Бога”. Під час протесту в Тегерані 23 вересня чоловік завдав ножового поранення члену воєнізованого формування Басідж.

Шекарі засудили до смертної кари 23 жовтня та стратили через повішення сьогодні, 8 грудня. Це перша страта, пов’язана з протестами, про яку публічно повідомили державні ЗМІ.

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що іранська влада домагається смертної кари щонайменше для 21 людини в межах того, що вона назвала “фіктивними судовими процесами, покликаними залякати учасників народного повстання, яке охопило Іран”.

“Іранська влада повинна негайно скасувати всі смертні вироки, утриматися від домагань ухвалення смертних вироків і зняти всі звинувачення проти тих, хто був заарештований у зв’язку з їхньою мирною участю в протестах”, – йдеться в заяві правозахисників.

З осудом цієї страти та вимогою швидкої міжнародної реакції виступила й розташована в Осло правозахисна іранська організація Iran Human Rights.

Страта Мохсена Шекарі повинна викликати сильну реакцію, інакше ми будемо стикатися зі щоденними стратами протестувальників. Ця страта повинна мати швидкі практичні наслідки на міжнародному рівні“, – написав керівник організації Махмуд Амірі-Могаддам у твіттері.

За даними цієї іранської правозахисної організації, станом на 7 грудня і з початку загальнонаціональних протестів в Ірані загинули щонайменше 458 осіб, зокрема 63 дитини та 29 жінок.

У середині листопада ZMINA повідомляла, що суд Ірану ухвалив перший відомий смертний вирок одному з учасників загальнонаціональних демонстрацій проти духовенства країни. Ще п’ятеро протестувальників засудили до тюремних термінів.

Нагадаємо, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter