Пенсійний фонд готується погасити борги перед переселенцями

Дата: 26 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Пенсійний фонд України підготував проєкт постанови Кабінету Міністрів про Порядок виплати внутрішньо переміщеним особам пенсій, які не виплатили за період до місяця їх відновлення. 

Проєкт для обговорення розмістили на сайті Федерації профспілок України.

Фото: apostrophe.ua

Документ стосується тих, хто відмовився від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та зареєстрував своє місце проживання і постійно мешкає на підконтрольній уряду території. Річ у тім, що за період 2015–2016 років борг за пенсійними виплатами сягнув 10,5 мільярда гривень, адже виплати припиняли близько 400 тисячам пенсіонерів.

Пенсіонери могли не отримувати грошей місяць, а інколи, як розповідала нещодавно в інтерв’ю Омбудсман Людмила Денісова, і навіть рік. Врегулювати проблему з виплатами мав окремий порядок, якого досі не було. 

“Судячи з тексту проєкту, передбачається, що Пенсійний фонд створить реєстр обліку виплат за минулий час. Відтак право на отримання виплати матимуть лише ті, кого внесуть до такого реєстру на 1 січня відповідного року. Розмір щомісячної виплати визначається в сумі, що відповідає прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на 1 січня 2021 року ця сума становить 1769 грн). У разі якщо грошей на виплати в бюджеті не вистачатиме, розмір виплат можуть зменшити”, – розповідає адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Водночас, за словами Луньової, оприлюднений документ не розв’язує питання виплати пенсійних боргів мешканцям окупованих територій, сума яких наразі становить 76,7 мільярда гривень. У пояснювальній записці до проєкту постанови автори вказали, що в разі звернення таких людей зазначені видатки необхідно буде передбачати в бюджеті Пенсійного фонду в майбутньому. 

Нагадаємо, що лише минулого року Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини отримав близько чотирьох тисяч скарг українців, які потерпіли від збройного конфлікту, а більшість і цих скарг стосувалася саме пенсійного забезпечення. 

За оцінкою ООН, літні люди в Україні становлять близько 25% населення, а дві третини з них – жінки. Проте виявляється, що виплати для жінок у середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.

Фотографія обкладинки: golos.uaм

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter