В Україні пенсії жінок на третину нижчі, ніж у чоловіків — ООН

Дата: 18 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

За оцінкою ООН, літні люди в Україні складають близько 25% населення, дві третини з них — жінки. Проте пенсійні виплати для жінок в середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.

Про це під час презентації аналітичної записки Організації об’єднаних націй про соціальний захист в Україні заявила пані верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

“Жінки живуть довше, крім того, стереотипи та безоплатна домашня робота протягом усього життя часто не дозволяють їм отримувати високооплачувану роботу з офіційним працевлаштуванням. Пенсійні системи, які враховують непропорційну роботу жінок, зокрема, по догляду за дітьми, можуть виправити цей дисбаланс, щоб догляд за іншими не ставив під загрозу права жінок “,— сказала Бачелет.

За оцінкою ООН, 77% пенсіонерів отримують щомісячні доходи нижче прожиткового мінімуму. Ґендерна нерівність у пенсійному забезпеченні підсилює бідність серед жінок-пенсіонерів.

Нагадаємо, минулого року Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу ґендерної рівності та опинилася на 59-й позиції, однак досі ґендерна нерівність панує, зокрема, на ринку праці. Так, з 2014 року розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками збільшився з 24 до 26%. Окрім цього, більш ніж 40% чоловіків в Україні вважають, що жінка повинна залишити свою оплачувану роботу, щоб більше часу проводити з родиною. Лише 3% тих, хто бере відпустку з догляду за дитиною, – це чоловіки (батьки).

Нещодавно в Китаї та Португалії двох чоловіків зобов’язали виплатити колишнім партнеркам багатотисячні компенсації за роки неоплачуваної хатньої роботи. Згідно з даними ООН, найбільшу кількість неоплачуваної роботи у світі виконують саме жінки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter