Суд у Китаї зобов’язав чоловіка виплатити ексдружині компенсацію за роки безкоштовної хатньої праці

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Народний суд округу Фаншань у Пекіні зобов’язав чоловіка виплатити колишній дружині багатотисячну компенсацію за неоплачувану хатню роботу, яку вона виконувала під час їхнього п’ятирічного шлюбу.

Про це повідомляє BBC.

Фото: DPA

Цього року в Китаї ухвалили новий цивільний кодекс, згідно з яким кожен член подружжя відтепер має право вимагати компенсації в разі розлучення, якщо він або вона вважають, що більше відповідали за виховання дітей або догляд за літніми родичами. Раніше громадяни могли вимагати такої компенсації лише за умови підписання шлюбної угоди.

Згідно з матеріалами справи, жінка на прізвище Ван познайомилася зі своїм чоловіком на прізвище Чень у 2010 році. Вони одружилися 2015 року, однак невдовзі почали жити окремо, а їхній син залишився разом з матір’ю. Минулого року чоловік подав на розлучення, і спочатку його дружина не хотіла цього, але пізніше жінка почала вимагати поділу майна та фінансової компенсації, оскільки наголошувала, що Чень не брав участі в домашніх роботах та не доглядав за дітьми.

Фото: AP

Рішення суду викликало бурхливу реакцію в суспільстві, а публікація про випадок на одному з новинних сайтів набрала понад 400 мільйонів переглядів. Коментатори обурювалися, зокрема, замалою сумою компенсації.

“Я вражена: повний робочий день домогосподарки недооцінюють. У Пекіні лише праця няні за рік коштує понад 50 тисяч юанів”, – писали коментатори. 

Відомо, що, згідно з даними ООН, найбільшу кількість неоплачуваної роботи у світі виконують жінки. Як результат, у жінок залишається менше часу на оплачувану працю, або ж вони змушені поєднувати їх. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), китайські жінки витрачають майже чотири години щодня на безоплатну працю. Це приблизно у два з половиною рази більше, ніж чоловіки. Водночас цей показник вище за середній у країнах ОЕСР, де жінки витрачають на неоплачувану працю в середньому вдвічі більше часу, ніж їхні партнери.

Китайські жінки витрачають майже чотири години щодня на безоплатну працю. Фото: AFP
В Україні ситуація не є набагато кращою. Згідно з опитуванням, проведеним GFK Ukraine у ​​2018 році, лише половина українців (як жінки, так і чоловіки) підтримує рівність домашніх обов’язків. Декілька років тому киянка та мати двох дітей Галина Самчук порахувала, що хатня робота, яку вона виконує, на місяць коштувала б сім’ї 47 тисяч гривень. Так, лише догляд за обома дітьми з розрахунку 70 грн на годину, помножену на 14 годин на день і 30 днів на місяць, коштуватиме понад 29 тисяч гривень.
 
Жінка розповідала, що підрахувала середню кількість годин, які її чоловік проводить з дітьми, коли він готує основну страву та бере участь у прибиранні, і його внесок у грошовому еквіваленті становив близько 15 тисяч гривень на місяць.
 
“Я брала розцінки оплати праці ближче до нижньої межі, бо, можливо, я не дуже впевнена у своїй суперякості як надавача послуг, а можливо, не можу об’єктивно оцінити проробленої роботи. І час я рахувала в “ідеалі”, але життя не таке просте, і бувають і температурні ночі, і нічні вставання попити водички, і дні, коли все летить шкереберть”, – зазначала тоді вона.
 
Нагадаємо, що в жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Пандемія коронавірусу погіршила цю ситуацію та, за підрахунками ООН, відкинула ґендерну рівність у світі на чверть століття назад.
 
Минулого року мами, що працюють, потрапили до списку найвпливовіших жінок за версією Financial Times
 
Фотографія обкладинки: AFP
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter