ООН: Пандемія відкидає ґендерну рівність у світі на чверть століття назад

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Запроваджені через коронавірус у світі обмеження вплинули на кількість хатньої неоплачуваної роботи для жінок та фактично відкинули досягнення ґендерної рівності на 25 років назад. 

Про це йдеться в новому дослідженні “ООН-жінок”, повідомляє BBC.

Експерти проводили дослідження в 38 країнах з низьким та середнім рівнем доходу, однак дані з економічно розвинених країн показують схожу картину. Через карантин люди загалом почали більше перебувати вдома, а тому об’єм хатньої праці збільшився як для чоловіків, так і для жінок. Проте, як наголошують у дослідженні, досі левову частку неоплачуваної роботи виконують жінки. 

“Усе, заради чого ми працювали, на що пішло 25 років, можна втратити за рік”, – каже заступниця виконавчого директора організації “ООН-жінки” Аніта Бхатія.

60% опитаних жінок та 54% чоловіків повідомили дослідникам, що почали витрачати більше часу на неоплачувану домашню роботу відтоді, як почалася пандемія. До спалаху коронавірусу, за підрахунками дослідників, жінки виконували близько трьох чвертей з 16 млрд годин неоплачуваної роботи, яку щодня виконують у світі. Тобто на кожну годину неоплачуваної роботи чоловіків три години робили жінки. На сьогодні цей показник збільшився, стверджують дослідники.

З початку пандемії 56% жінок та 51% чоловіків збільшили час, який вони проводять на неоплачуваній роботі з догляду. Водночас чоловіки проводили більше часу, ніж жінки (21% проти 20%), допомагаючи людям похилого віку, хворим або людям з інвалідністю. Однак, як неодноразово підкреслюють у дослідженні, жінки все ще зазнають найважчих навантажень.

Експерти також розповіли, що їх насторожує той факт, що багато жінок не повертаються на роботу, що впливає надалі на їхнє економічне становище. 

“Тільки за вересень у США близько 865 тисяч жінок звільнилися з роботи, як порівняти з 200 тисячами чоловіків, і більшість звільнень можна пояснити тим, що на них лягав тягар догляду, а поруч немає нікого”, – повідомила Бхатія.

Нещодавно американські науковці дійшли висновку, що пандемія ковіду може спричинити масштабне повернення до “традиційних” ґендерних норм, зокрема люди у світі можуть почати гірше ставитися до ідеї немоногамних шлюбних угод, законних абортів та прав ЛГБТ.

Нагадаємо, що ще до початку пандемії киянка Галина Самчук спробувала оцінити свій внесок у сім’ю у фінансовому еквіваленті, і після довгого збору інформації та підрахунків у неї вийшло 47 тис. грн на місяць. Під час карантину ситуація з виконанням неоплачуваної праці, вочевидь, тільки погіршилась.

Відомо, що на карантині українські жінки і чоловіки однаково часто отримували статус безробітних, проте чоловіків значно частіше працевлаштовували, ніж жінок.

Фотографія обкладинки: Axios

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter