Пандемія може спричинити масштабне повернення до “традиційних” ґендерних норм – науковці

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Пандемія може спричинити зменшення толерантності до цілої низки питань, зокрема “немоногамних шлюбних угод, законних абортів та прав ЛГБТ”, а також масштабне повернення до “традиційних” ґендерних норм”. 

Про це йдеться у звіті науковців зі США, які опрацювали 90 досліджень, щоб зрозуміти, як пандемія коронавірусу може змінити соціальну поведінку та ґендерні норми. 

Ілюстрація: Liga.life

Так, дослідники зазначають, що пандемія найсильніше відбилася на жінках, які й до того відчували “величезний стрес від браку розвитку кар’єри та надмірних сімейних обов’язків”.  

Ізоляція та закриття шкіл, зокрема, поклали на жінок більше обов’язків у сфері догляду за дітьми та їхньою освітою.

Корені цієї нерівності пов’язані з традиційними ґендерними ролями, стверджують дослідники. Вони передбачають, що жінки залишатимуть роботу та вже зараз жертвують своєю продуктивністю більше, ніж чоловіки. 

Автори звіту припускають, що така тенденція може призвести до “масштабного повернення до “традиційних” ґендерних норм”:

“Жінки в такому разі залежатимуть від своїх чоловіків як “годувальників”, що надалі призведе до установлення соціального консерватизму”. 

Крім того, у звіті зауважують: економічна нерівність може сприяти тому, що жінки частіше підкреслюватимуть свою сексуальність заради того, щоби конкурувати між собою за бажаних чоловіків. Також зросте конкуренція між чоловіками, оскільки вони прагнутимуть забезпечити собі статус та багатство, яких меншатиме.  

З іншого боку, пишуть дослідники, пандемія може мати й певний позитивний вплив на ґендерну рівність: Прийнятність віддаленої роботи може дозволити жінкам продовжувати працювати, коли раніше звільнялися, щоб доглядати за маленькими дітьми. Крім того, якщо в робочий час більше матерів і тат буде вдома, нерівномірна хатня робота стане більш очевидною та розподіленою”. 

Нагадаємо, що, як заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, через пандемію коронавірусу кількість бідних жителів світу збільшиться приблизно на 115 мільйонів, у найвразливішому становищі опинилися жінки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter