Скільки коштує хатня праця? Мати двох дітей з Києва нарахувала 47 тис. грн на місяць

Дата: 10 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Киянка, матір двох дітей віком у півтора та п’ять з половиною років Галина Самчук, виконуючи завдання тренінгу, спробувала оцінити свій вклад у сім’ю в фінансовому еквіваленті. Після довгого збору інформації і підрахунків у неї вийшло 47 тисяч гривень на місяць.

Про це вона написала на своїй сторінці.

“Я присвятила багато часу збору інформації про норми і актуальні ціни оплати праці, вираховувала, скільки часу в різні дні я особисто приділяю на ті чи інші дії, зробила складні формули обліку часу і результативності. Словом, промучилась з підрахунками, але коли звела в екселі – емоціям не було меж!” – зазначає вона.

Галина нарахувала, що догляд за двома її дітьми з розрахунку 70 грн на годину помножену на 14 годин на день і 30 днів на місяць коштуватиме 29 тис. 400 грн.

“Господарство: (тут складніша формула, насправді, і норма оплати по часу не адекватна, бо прибирання рахують по площі, інші дії теж від результату, а не скільки ти з цим була зайнята, і інтенсивність навантаження протягом місяця різна, тому я даю орієнтовно) 1–6 годин на добу * 30 днів = 8600 грн. 3. Готування їжі з закупками: 70 год на місяць * 130 грн = 9100 грн. Загалом 47 100 грн/міс.”, – пише вона.

Жінка зазначає, що відрахувала середню кількість годин, які чоловік проводить з дітьми, коли він готує основну страву, коли бере участь у прибиранні.

“Його вклад по цьому набору дій близько 15 тис. грн/міс. І я це дуже ціную. Скажу ще, що я брала розцінки оплати праці ближче до нижньої межі, бо, можливо, я не дуже впевнена в своїй супер-якості як надавача послуг, а можливо, не можу об’єктивно оцінити пророблену роботу. І час я рахувала в “ідеалі”, але життя не таке просте, і бувають і температурні ночі, і нічні вставання попити водички, і дні коли все летить шкереберть”, – додає Галина.

Вона також звертає увагу, що не врахувала і не оцінила вартість роботи мами як “менеджера” сфер відпочинку та дозвілля, освіти, здоров’я, логістики сім’ї, бо поки що не знає, як це правильно порахувати.

Станом на 10 вересня пост Галини Самчук отримав маже тисячу поширень та понад 150 коментарів.

Кілька чоловіків одразу назвали підрахунок невідповідним. Дорікали, що, згідно з ним, жінка має спати не більше трьох годин на добу, а якщо вважати, що вона виконує кілька справ одночасно, то оплата за них не може рахуватися за базовими розцінками.

“По-перше, актуальні розцінки догляду за дітьми при спільному проживанні і без спеціальної освіти – 40 грн/год (або 450 грн/день). По-друге, де ви взяли 14 год/добу догляду???? По-трете, 14 догляду + 6 господарства + 2 їжа = 22 год. Ви не спите??????? По-четверте, якщо ви суміщаєте виконання різних робіт, чому має додаватись оплата, адже об’єктивно під час виконання однієї роботи інша виконується неналежно. По-п’яте, при погодинних розцінках, чому вам потрібно оплачувати ваш відпочинок (телевізор, інтернет, телефонні розмови, догляд за собою тощо) (тільки не потрібно розказувати, що цього немає)… По-моєму, Ви погарячкували з “складними формулами” і Ваші розрахунки отримали похибку в кратному розмірі”, – написав користувач Володимир Панасюк.

А деякі жінки зазначили, що не можна рахувати в грошах догляд за власними дітьми. Але більшість жінок подякували Галині за підрахунок і підняття теми. Багато хто зізнався, що певний період часу дійсно спав по три години на добу через навантаження з домом та маленькими дітьми. Вони також підтвердили, що жінки зазвичай роблять кілька справ одночасно.

“Але є один нюанс, який ти справді не порахувала, і не знаю, чи хтось його взагалі рахував. Я не знаю, як це зветься в економістів, може недоотриманий прибуток? Оплачувана робота зазвичай має грошову й негрошову винагороду, а саме набуття професійного досвіду, формування портфоліо, вклад в імідж/резюме, професійні контакти та репутація. Навіть якщо надавати послуги прибиральниці/няні за гроші, цей бонус додається. А якщо працювати мамою-господаркою – віднімається. Іноді я згоджуюся на роботу не через гроші, а через соціальні бонуси, а деякі роботи відкидаю через іміджеві втрати. Чи можливо адекватно оцінити цю складову в таких підрахунках? Чи не зміщує ця складова центр ваги при оцінці вкладу партнерів?” – написала письменниця та культуролог Оксана Самара.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter