На карантині працевлаштували менше жінок, ніж чоловіків, – дослідження

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У період карантину жінки і чоловіки в однаковому співвідношенні отримували статус безробітних, проте чоловіків значно частіше працевлаштовували, ніж жінок.

Про це йдеться в дослідженні Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” “Вплив COVID-19 на права жінок в Україні”.

Станом на кінець червня поточного року як безробітні на обліку в центрах зайнятості перебували 670,4 тис. осіб, з яких 55,3% – жінки. Майже половина (48%) безробітних станом на червень отримала цей статус у період карантину, з них 56% – жінки. Водночас статевий розподіл серед безробітних майже відповідає статевому розподілу населення України і Згідно з даними Мінстату на 1 січня 2020 року. (53,7% – жінки та 46,3% – чоловіки). 

Однак якщо статус безробітного українці та українки отримували в однаковому співвідношенні, то працевлаштовували їх по-різному. Так, за квітень-червень роботу знайшли 93,2 тис. людей, але жінок серед них налічили лише 31,7 тис., що майже вдвічі менше за кількість працевлаштованих чоловіків – 61,5 тис. (66%).

“Така різниця може пояснюватись і зменшенням кількості вакансій і Із січня до березня 2020 року включно в Державному центрі зайнятості було 320,7 тис. вакансій, а в період із квітня по червень на 100 тис. вакансій менше., і тим, що, як правило, сфера обслуговування, у якій більшою мірою працюють жінки, перебувала на карантині”, – розповіли дослідниці. 

Експертки наголошують, що вплинув карантин і на жінок-підприємиць. У період із січня до березня поточного року включно в Україні працювало 29,6 тис. самозайнятих осіб, з яких 57,4% – жінки. Дослідницям не вдалося отримати в органів влади інформації про гендерний розподіл самозайнятих осіб (до яких належать ФОПи, нотаріуси, адвокати та ін.), проте наявна горизонтальна гендерна сегрегація праці дала їм підстави припустити, що запроваджені урядом карантинні обмеження в роботі бізнесу могли непропорційно вплинути на таких осіб.

“Саме жінки, як частіше залучені до діяльності з надання побутових послуг населенню, роздрібної торгівлі, громадського харчування тощо, більшою мірою вимушено припиняли таку діяльність”, – стверджують авторки звіту. 

Нагадаємо, що у вересні безробіття в Україні сягнуло майже 10%. Ще в березні Міжнародна організація праці прогнозувала, що спричинені пандемією коронавірусу економічна та трудова кризи можуть збільшити безробіття у світі на майже 25 мільйонів осіб. Згодом український уряд виділив 6 млрд грн, щоб допомогти безробітним і роботодавцям. 

Відомо, що через втрату роботи та, як наслідок, брак коштів переселенці під час пандемії змушені повертатися на окуповані території

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter