Уряд виділив 6 млрд грн, щоб допомогти безробітним і роботодавцям

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України виділив Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування 6 млрд грн для фінансування допомоги з безробіття.

Про це повідомили на Урядовому порталі. 

Виділені кошти спрямують на:

  • допомогу з безробіття – 1,277 млрд грн;
  • підвищення мінімального розміру допомоги з безробіття із 650 до 1000 гривень; 
  • допомогу звільненим за власним бажанням з першого, а не, як було раніше, з 91-го дня;
  • виплати всім безробітним з першого дня реєстрації, а не із сьомого, як було раніше;
  • допомогу з часткового безробіття – 4,723 млрд грн; 
  • виплати суб’єктам малого та середнього підприємництва на період карантину для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час.

“Прийнята постанова, якою виділено 6 млрд грн, дозволить вирішити дві наші ключові цілі. Перша – це забезпечити реальну допомогу тим людям, які зараз, на жаль, уже втратили роботу. А друга – допомогти роботодавцям з виплатою зарплат їхнім працівникам і тим самим попередити звільнення, зберегти робочі місця”, – зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Ще в березні Міжнародна організація праці прогнозувала, що спричинені пандемією коронавірусу економічна та трудова кризи, можуть збільшити безробіття у світі на майже 25 мільйонів осіб. Задля зменшення ризиків експерти пропонували владам: 

  • розширити соціальний захист;
  • підтримувати робочі місця завдяки, наприклад, оплачуваним відпусткам або іншим субсидіям;
  • запровадити фінансові та податкові пільги, зокрема для малих та середніх підприємств.

На початку запровадження карантину директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич констатував, що ситуація з безробіттям у столиці стрімко змінилася. 

“Якщо взяти для порівняння базу минулого року за січень – середину квітня 2019 року, то кількість безробітних, які звернулися по допомогу і статус до Київського міського центру зайнятості, зросла на 45%”, – розповідав він. 

Водночас Білич підкреслював, що ситуація характерна не тільки для малого та середнього бізнесу, але й для великих підприємств. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня.

Однак у влади вже є план пом’якшення карантину.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter