Португальця зобов’язали виплатити колишній партнерці 60 тисяч євро за 30 років хатньої роботи

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Португалії Верховний суд зобов’язав чоловіка виплатити компенсацію в розмірі 60 тисяч євро колишній партнерці за хатню роботу, яку вона виконувала майже 30 років.

Про це повідомляє The Portugal News.

Фото: Shutterstock

Суд постановив, що “домашня робота, хоч і залишається дивно невидимою для багатьох, очевидно має економічну цінність і обертається збагаченням, заощаджуючи витрати” одного з партнерів у сім’ї.

“Вимога рівності давно притаманна ідеї справедливості, тому неможливо вважати, що виконання всіх або значної частини домашньої роботи в будинку, де проживає неодружена пара, здійснюється лише одним з партнерів, відповідає виконанню природного зобов’язання, що ґрунтується на обов’язку справедливості. Навпаки, цей обов’язок вимагає розподілу завдань, наскільки це можливо, рівноправного, без шкоди для можливості того, що учасники цих відносин вільно погоджуються, що один з них не сприяє забезпеченню домашньої роботи“, – йдеться в рішенні суду. 

Суму компенсації, яка становить 60 782 євро, суд вирахував, коли помножив національний мінімальний рівень заробітної плати на 12 місяців, а згодом на кількість років спільного життя.

Нагадаємо, що нещодавно в Китаї суд зобов’язав чоловіка виплатити колишній дружині багатотисячну компенсацію за неоплачувану хатню роботу, яку вона виконувала під час їхнього п’ятирічного шлюбу. Рішення викликало бурхливу реакцію в суспільстві та стало першим після ухвалення нового цивільного кодексу. Згідно з ним, кожен член подружжя в Китаї має право вимагати компенсації в разі розлучення, якщо він або вона вважають, що більше відповідали за виховання дітей або догляд за літніми родичами. 

Згідно з даними ООН, найбільшу кількість неоплачуваної роботи у світі виконують жінки. Офіційно в Україні не рахували суми грошей, яку б жінки могли отримувати за виконання хатньої роботи. Проте декілька років тому киянка та мати двох дітей Галина Самчук порахувала, що хатня робота, яку вона виконує, на місяць коштувала б сім’ї 47 тисяч гривень. Лише догляд за обома дітьми з розрахунку 70 грн на годину, помножену на 14 годин на день і 30 днів на місяць, коштував би понад 29 тисяч гривень.

Фотографія обкладинки: Вікіпедія 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter