Потерпілі від війни найбільше скаржаться на обмежений доступ до пенсій – представник Омбудсмана

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини минулого року отримав близько 4 тисяч скарг громадян, які потерпіли від збройного конфлікту.  

Про це на круглому столі “Шляхи удосконалення законодавства про забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО)” повідомив представник Уповноваженого з дотримання рівних прав і свобод Віктор Іванкевич, передає кореспондент видання ZMINA

Віктор Іванкевич

Більшість скарг стосується порушення права ВПО на пенсійне забезпечення. Інші – права на свободу пересування, отримання житла, соціального захисту, майнових прав та отримання документів, що мають юридичне значення. 

“Аналіз цих звернень та проведення моніторингових візитів засвідчили, що ВПО та цивільне населення в окупації не забезпечене гарантованим правом на пенсійне забезпечення. На запит Уповноваженого Пенсійний фонд України повідомив, що заборгованість для більш ніж 282 тисяч пенсіонерів-ВПО становить на сьогодні понад 11 млрд гривень. Заборгованість для понад 600 тисяч пенсіонерів, які проживали на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областях та хоча б один раз зверталися до ПФУ щодо поновлення та призначення пенсії, становить понад 77 млрд гривень”, – сказав він. 

Іванкевич наголосив, що необхідно розробляти концепцію поетапної виплати пенсійної заборгованості.  

Співробітниця Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Тагуі Мелкумян наголосила, що довідка ВПО не має бути головним критерієм надання доступу до пенсій. 

“Часто люди нарікають нам, що не відчувають вільного доступу до базових потреб. Особливо коли це стосується права на працю, медичне обслуговування та житло”, – розповіла вона. 

Після обмеження роботи КПВВ внаслідок коронавірусної пандемії до Омбудсмана надійшло понад 1 700 скарг. Громадяни України скаржилися на роз’єднання з родинами, неможливість виїхати на навчання або лікування на підконтрольну Україні територію. 

За словами Іванкевича, Омбудсман подала Верховній Раді щорічну доповідь про стан дотримання та захист прав і свобод людини за 2020 рік. У документі містяться рекомендації владі стосовно недоліків законодавства з пенсійним забезпеченням, компенсацією шкоди житлу та майну під час бойових дій, розроблення регіональних та місцевих програм, спрямованих на житлове забезпечення для ВПО. 

Координаторка “Донбас SOS” Віолета Артемчук закликала народних депутатів ретельніше визначати потреби постраждалих унаслідок війни українців, які в кожного різні, і  на основі, зокрема, цих потреб вносити зміни до законодавства. 

Нагадаємо, у грудні минулого року низка громадських організацій заявила, що Україна майже не виконує рекомендацій країн-учасниць ООН щодо захисту постраждалих у російсько-українській війні, які ще 2017 року отримала в межах Універсального періодичного огляду (УПО).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter