Пасажирку з інвалідністю посадили у звичайний вагон потягу Львів–Дніпро: вона не могла сходити до вбиральні 18 годин

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Пасажирка потягу Львів–Дніпро, жінка з інвалідністю Софія Грубова, 18 годин їхала без можливості сходити до вбиральні. Вона пересувається на кріслі колісному, тому завчасно купує квитки у спецвагонах. Проте під час останньої поїздки  жінці довелося їхати у звичайному вагоні потягу. В “Укрзалізниці” пояснили, що такий випадок стався через позаштатну ситуацію.

Про це жінка розповіла у коментарі “Суспільному”.

Фото: “Суспільне Дніпро”

“Був звичайний вагон, старий, куди мене треба заносити, у якому недоступна вбиральня. Взагалі, коли сів, крісло треба розібрати або поставити в непрацюючому тамбурі і сидіти аж 18 годин, тобто нікуди ніяк не рухаючись, не пересуваючись”, – каже жінка.

В “Укрзалізниці” кажуть, що позаштатна ситуація виникла, оскільки змінився маршрут потягу з інклюзивним вагоном.

“Додати зазначений вагон до складу поїзда або вчасно замінити виявилося неможливим. “Укрзалізниця” перепросила у пасажирки за зміну класу вагона, а також за несвоєчасну комунікацію з цього питання.

Можливості запобігання форс-мажорним ситуаціям на колії під час війни є обмеженими, проте сповіщення пасажира про зміни є обовʼязковим, для цього вже переглянули відповідні процедури для недопущення подібних випадків у майбутньому”, – повідомили в “Укрзалізниці” на запит “Суспільного”.

Водночас Софія переконана, що для того, щоб уникнути такої ситуації, працівники “Укрзалізниці” мали попередити її про зміни.

“У вокзалу точно були мої контакти. Завжди, коли пишеш цю заяву на вагон, телефон вказується. Якось попередити, що там склалася така ситуація”, – каже жінка.

Під час наступних подорожей жінка планує користуватися онлайн-купівлею білетів у спецвагони, аби зменшити кількість відвідувань залізниці під час планування поїздки.

Раніше ZMINA писала, що “Укрзалізниця” запустила нову послугу: віднині замовити спеціальні вагони для осіб з інвалідністю можна онлайн. У додатку подати заявку слід не пізніше, ніж за 3 доби до відправлення. 

Сервіс призначається для осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю, пасажирів на кріслах колісних та осіб, які їх супроводжують.

Тож заявку на інклюзивний вагон необхідно подати через онлайн-сервіс принаймні за 3 доби до дати запланованої подорожі. Упродовж 24 годин оператори компанії візьмуть заявку в роботу та зв’яжуться з замовником послуги.

Нагадаємо, що волонтер Юрій Степанець, купуючи квиток у спецвагон “Укрзалізниці”, стикнувся не лише з фізичними перепонами, а й бюрократією. Коли він поділився в соцмережах своєю історією, у коментарях до допису відреагували й інші люди з інвалідністю, які теж опинялися у подібних ситуаціях.

Деякі з них також відзначили, що попри наявність інвалідності, їм доводиться купувати квитки за повну вартість, а також подекуди користуватися звичайними вагонами. 

Після того, як люди з інвалідністю почали скаржитися на складність купівлі квитків у спецвагони “Укрзалізниці”, компанія розʼяснила, як саме відбувається купівля квитків, і що замовити спецвагон можна телефоном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter