Відтепер у додатку “Укрзалізниці” можна замовити спецвагони для людей з інвалідністю

Дата: 01 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

“Укрзалізниця” запустила нову послугу: віднині замовити спеціальні вагони для осіб з інвалідністю можна онлайн. У додатку подати заявку слід не пізніше, ніж за 3 доби до відправлення. 

Про це компанія повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: Центр транспортних стратегій

“Відтепер не потрібно приїздити на вокзал, аби забронювати місце. Хоча можливість замовити вагон безпосередньо у касі також залишається у якості резервної”, – йдеться у повідомленні.

Сервіс призначається для осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю, пасажирів на кріслах колісних та осіб, які їх супроводжують.

Тож заявку на інклюзивний вагон необхідно подати через онлайн-сервіс принаймні за 3 доби до дати запланованої подорожі. Упродовж 24 годин оператори компанії візьмуть заявку в роботу та зв’яжуться з замовником послуги.

Отримати та сплатити квитки можна в касі не пізніше ніж за 1 годину до відправлення поїзда.

Статус заявки можна уточнити за телефоном 0 800 503 111.

В “Укрзалізниці” також нагадали про послугу замовлення вокзального помічника, який допоможе з багажем і посадкою.

“Наразі маємо у своєму парку 50 вагонів з підйомниками або пандусами, з яких 37 – вагони нового покоління, які збудовано протягом останнього року. Усі ці вагони мають умови для інклюзивного користування, зокрема, є універсальна вбиральня і купе, облаштоване для потреб людей з інвалідністю”, – додали в компанії.

У новозбудованих вагонах у такому купе розташовані спальні дивани, які можуть змінювати кут нахилу й фіксувати тіло, пульт для регулювання освітлення, кнопка для звернення до провідника та пристрій для гучномовного зв’язку з ним.

Нагадаємо, що волонтер Юрій Степанець, купуючи квиток у спецвагон “Укрзалізниці”, стикнувся не лише з фізичними перепонами, а й бюрократією. Коли він поділився в соцмережах своєю історією, у коментарях до допису відреагували й інші люди з інвалідністю, які теж опинялися у подібних ситуаціях.

Деякі з них також відзначили, що попри наявність інвалідності, їм доводиться купувати квитки за повну вартість, а також подекуди користуватися звичайними вагонами. 

Після того, як люди з інвалідністю почали скаржитися на складність купівлі квитків у спецвагони “Укрзалізниці”, компанія розʼяснила, як саме відбувається купівля квитків, і що замовити спецвагон можна телефоном. 

Для замовлення спецвагона для людини з інвалідністю, яка пересувається на кріслі колісному, необхідно звернутися в контакт-центр “Якість та сервіс” АТ “Укрзалізниця” за телефоном 0 800 503 111 (безплатно), який працює цілодобово. 

Також людина, яка супроводжує пасажира з інвалідністю, може звернутися на вокзалі чи станції до чергового персоналу вокзалу. У заявці необхідно вказати прізвище, ім’я та по батькові особи з інвалідністю, номер посвідчення, номер поїзда, напрямок, дати виїзду “туди” та “зворотно”, кількість місць, номер телефону для зв’язку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter