В “Укрзалізниці” пояснили, як людям з інвалідністю купити квиток у спецвагон

Дата: 25 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Після того, як люди з інвалідністю почали скаржитися на складність купівлі квитків у спецвагони “Укрзалізниці”, компанія розʼяснила, як саме відбувається купівля квитків, і що замовити спецвагон можна телефоном. 

Компанія розповіла про алгоритм дій у відповідь на запит “Української правди”.

Фото:” Укрзалізниця”

“Для забезпечення перевезення осіб з інвалідністю виділяються місця у пасажирських вагонах (купейному, плацкартному), зокрема зі спеціалізованим купе для осіб з інвалідністю, для оформлення у квиткових касах“, – зазначили у компанії.

Наразі в “Укрзалізниці” є 50 вагонів, призначених для перевезення людей з інвалідністю. Вони обладнані кондиціонерами, вакуумними туалетами, в кожному купе передбачені розетки, енергозаощаджувальне освітлення тощо. 

“Конструктивно в такому вагоні передбачене одне спецкупе. Якщо в ньому їде декілька людей, які пересуваються на кріслах колісних, то для них передбачений підйомник, а також поїзна бригада може запропонувати спеціальне крісло колісне, яке вужче за стандартне, тому може використовуватись у вагоні”, – пояснили в “Укрзалізниці”.

Вартість квитка у спецкупе нижча загальної вартості проїзду. 

Інформацію про наявність у складі поїзда спеціально обладнаного вагона для перевезення пасажирів з інвалідністю, що пересуваються на кріслах колісних, черговий по вокзалу отримує завчасно та передає диктору вокзалу для оголошення по гучномовцю.

“Оформлення пільгового проїзного документа може бути здійснено лише за умови наявності в Централізованому банку даних з проблем інвалідності Мінсоцполітики даних про пільгове посвідчення користувача. Під час оформлення пільгового квитка через інтернет зазначена користувачем інформація про посвідчення, яке дає право на пільговий проїзд, перевіряється в режимі реального часу”, – додали в установі.

Так, перевіряється посвідчення, відповідність імені, прізвища, типу пільги, групи інвалідності, які ввів пасажир, а також термін дії пільги в посвідченні. 

Для замовлення спецвагона для людини з інвалідністю, яка пересувається на кріслі колісному, необхідно звернутися в контакт-центр “Якість та сервіс” АТ “Укрзалізниця” за телефоном 0 800 503 111 (безплатно), який працює цілодобово. 

Також людина, яка супроводжує пасажира з інвалідністю, може звернутися на вокзалі чи станції до чергового персоналу вокзалу. У заявці необхідно вказати прізвище, ім’я та по батькові особи з інвалідністю, номер посвідчення, номер поїзда, напрямок, дати виїзду “туди” та “зворотно”, кількість місць, номер телефону для зв’язку. 

Крім того, на сайті “Укрзалізниці” можна замовити послугу вокзального помічника для пасажирів з маломобільних груп населення, а незабаром зʼявиться можливість онлайн-замовлення спеціального вагона для перевезення маломобільних пасажирів.

На інцидент також відреагував Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець. Він зазначив, люди з інвалідністю стикаються з обмеженнями та необґрунтованими бар’єрами під час придбання квитків до спеціальних вагонів, які адаптовані для осіб з інвалідністю у зв’язку з тим, що квитки на них можна придбати лише у касах у визначений час.

Щоб отримати роз’яснення та усунути дискримінацію за ознакою інвалідності, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини направив лист-реагування до “Укрзалізниці”.

Нагадаємо, що волонтер Юрій Степанець, купуючи квиток у спецвагон “Укрзалізниці”, стикнувся не лише з фізичними перепонами, а й бюрократією. Коли він поділився в соцмережах своєю історією, у коментарях до допису відреагували й інші люди з інвалідністю, які теж опинялися у подібних ситуаціях.

Деякі з них також відзначили, що попри наявність інвалідності, їм доводиться купувати квитки за повну вартість, а також подекуди користуватися звичайними вагонами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter