Парламент Папуа Нової Гвінеї вдруге скасував смертну кару в країні

Дата: 23 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Папуа Новій Гвінеї скасували смертну кару. Це сталося через 30 років після її повторного введення. Премʼєр-міністр Джеймс Марапе заявив, що вона “не є ефективним засобом стримування серйозних злочинів”.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото з відкритих джерел

Для нас, християнської нації, як на мене, як і раніше переважає поняття “не вбивай”. Бог має бути суддею. Замість смертної кари злочинці відбуватимуть довічне увʼязнення без права дострокового звільнення – я думаю, що це краще“, – зазначив премʼєр-міністр Джеймс Марапе.

У Папуа Новій Гвінеї до скасування смертної кари страчували за державну зраду, піратство, вбивство, насильство, повʼязане із чаклунством, і зґвалтування за обтяжливих обставин. Тепер за ці злочини будуть карати довічним увʼязненням без права дострокового або умовно-дострокового звільнення через 30 років.

Остання смертна кара в Папуа-Новій Гвінеї відбулася в листопаді 1954 року. Країна скасувала страту в 1970 році, але знову ввела її в 1991 році, хоча за цей час нікого не страчували.

Міністр юстиції Браян Крамер зазначив, що за 30 років у країні засудили до смертної кари 40 ув’язнених, але держава не виконала жодного вироку – натомість засуджені просто перебували під вартою. 

Члени католицької церкви, які раніше виступали проти страти, вітали скасування.

Католицька церква в Папуа Новій Гвінеї завжди виступала і досі виступає проти смертної кари за те, що вона є безбожною та нехристиянською, нелюдською, морально неправильною та проти невідʼємного права кожної людини на життя. Якщо ми заявляємо, що є нацією християн, ми маємо говорити правду. Наші закони повинні відображати моральні та християнські цінності, а смертна кара проти цього“, – зазначив президент Католицького товариства Пол Харрікнен.

Нагадаємо, на при кінці минулого року у Казахстані скасували смертну кару. Сенат країни ухвалив закон про внесення змін і доповнень до закону щодо скасування смертної кари. Поправками пропонується виключити страту зі всіх статей Кримінального кодексу Казахстану.

Як відомо, у сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. У 2020 році правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні 2020 року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter