У Казахстані скасували смертну кару

Дата: 23 Грудня 2021
A+ A- Підписатися
Сенат Казахстану ухвалив закон про внесення змін і доповнень до закону щодо скасування смертної кари. Поправками пропонується виключити страту зі всіх статей Кримінального кодексу Казахстану.
 
Про це йдеться на сайті парламенту. 
 
Фото з відкритих джерел

Ухвалюючи цей закон, Казахстан приєднується до групи країн, де смертна кара законодавчо заборонена. Крім того, наша країна доводить, що підтримує міжнародний рух, спрямований на повне скасування смертної кари“, – сказав речник Сенату Маулен Ашимбаєв.

Зазначається, що після підписання закону президентом Казахстану смертна кара не підлягатиме відновленню. Найсуворішим покаранням країни залишиться довічне позбавлення волі.

Покарання у вигляді смертної кари передбачалося у 18 статтях Кримінального кодексу Казахстану.

Нагадаємо, мораторій на смертну кару в Казахстані діяв із 2003 року. Суди припинили ухвалювати смертні вироки 2004 року, однак зробили виняток щодо обвинуваченого в теракті 2016 року в Алмати. Тоді 29-річний Руслан Кулекбаєв убив дев’ятьох людей, і наразі він залишається єдиним засудженим до смертної кари в країні. 

У січні 2021 року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про заборону смертної кари. Таким чином Казахстан приєднався до Другого факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, що забороняє використання страти в країні у мирний час.

У сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні минулого року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter