У Білорусі знову стратили людину

Дата: 20 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У Білорусі розстріляли 36-річного чоловіка, якого засудили до найвищої міри покарання за вбивство двох дівчат.

Про це повідомляє Белсат. 

Страта відбулася 17 грудня. Чоловіка з міста Бобруйськ до найвищої міри покарання засудив Могилевський обласний суд. За даними слідства, він убив двох дівчат 26 та 27 років у липні 2018 року у квартирі своєї матері в Бобруйську. Одній із жертв зловмисник завдав 16 ножових поранень, а другу вбив молотком. Загалом судово-медичні експерти налічили на тілах жертв 77 ударів.

Чоловік клопотав до Верховного суду країни і особисто до Олександра Лукашенка, аби смертну кару замінили на інше покарання, проте його прохання залишилися без задоволення.

Нагадаємо, що в 1996 році в Білорусі відбувся референдум щодо смертної кари. Тоді за збереження найвищої міри покарання проголосували понад 80% опитаних (близько 6 мільйонів людей). У конституції країни написано, що “cмертна кара до її скасування може застосовуватися відповідно до закону як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини і лише згідно з вироком суду”. Місцеві медіа повідомляють, що останні дослідження громадської думки щодо питання скасування смертної кари показують зниження кількості її прихильників на 15–20%. Однак додають, що досі їхня кількість залишається великою. Саме через це, за словами очільника Білорусі Олександра Лукашенка, в крані не переглядають питання смертної кари.

Нещодавно ПАРЄ закликала владу країни скасувати найвищу міру покарання. Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених.

Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter