ПАРЄ закликала Білорусь та Росію скасувати смертну кару

Дата: 10 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Білорусь та Росію скасувати смертну кару.

Про це повідомляє Укрінформ.

Заяву із закликом ПАРЄ опублікувала до Всесвітнього дня проти смертної кари, який відзначають 10 жовтня. Разом з Росією та Білоруссю запровадити мораторій на смертну кару та скасувати цей вид покарання на законодавчому рівні закликали Ізраїль, США, Японію, Йорданію, Казахстан, Марокко і Палестинську автономію.

Відомо, що в Росії смертну кару не застосовують із квітня 1997 року. Тоді країна підписала відповідний протокол до Конвенції щодо захисту прав людини та основних свобод. Уже у 2009 році Конституційний суд РФ визнав, що суди не можуть призначати покарання у вигляді смертної кари, адже за роки тривалого мораторію на її застосування сформувалися стійкі гарантії права людини не бути вбитою за злочин. Однак досі норма щодо смертної кари залишилась у законодавстві Росії.

Щодо Білорусі, то вона залишається єдиною країною в Європі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених. На початку цього року білоруські силовики розстріляли чоловіка, звинуваченого в подвійному вбивстві з особливою жорстокістю. Відомо також про щонайменше трьох людей, яких минулого року також стратили в країні. 

Родичам засуджених до смертної кари в Білорусі досі не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter