На думку Лукашенка, скасувати смертну кару в Білорусі не дозволяють самі білоруси

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Накласти мораторій на смертну кару в Білорусі заважає її масштабна підтримка з боку громадян країни. 

Про це розповів очільник країни Олександр Лукашенко.

“Ми дуже часто проводимо опитування з приводу скасування смертної кари. Нічого відтоді, як питання було вирішено на референдумі, не змінилося. Стоїть питання, чи варто це питання сьогодні виносити на референдум, щоб отримати негативну відповідь. Думаю, не варто”, – сказав він. 

Однак Лукашенко зазначив, що всередині країни йде робота, щоб переконати білорусів відмовитися від найвищої міри покарання.

“Поспіх тут може тільки нашкодити”, – сказав він.

Відомо, що в 1996 році в Білорусі відбувся референдум щодо смертної кари. Тоді за збереження найвищої міри покарання проголосували понад 80% опитаних (близько 6 мільйонів людей). У конституції країни написано, що “cмертна кара до її скасування може застосовуватися відповідно до закону як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини і лише згідно з вироком суду”. Місцеві медіа повідомляють, що останні дослідження громадської думки щодо питання скасування смертної кари показують зниження кількості її прихильників на 15–20%. Однак додають, що досі їхня кількість залишається великою. 

Нещодавно ПАРЄ закликала владу країни скасувати смертну кару. Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених.

Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter