Президент Казахстану підписав закон про скасування смертної кари

Дата: 04 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про скасування смертної кари.

Про це повідомили на сайті глави держави. 

Фото: The World News

Мораторій на смертну кару в Казахстані діяв із 2003 року. Суди припинили ухвалювати смертні вироки у 2004 році, однак зробили виняток щодо обвинуваченого в теракті 2016 року в Алмати. Тоді 29-річний Руслан Кулекбаєв убив дев’ятьох людей, і наразі він залишається єдиним засудженим до смертної кари в країні. 

Розстріляти людину в країні могли за низку статей, пов’язаних з тероризмом, та військові злочини. Стратити не могли лише тих, хто скоїв злочин неповнолітнім, або пенсіонерів. Засуджені до розстрілу могли просити про помилування тільки в разі скасування мораторію. 

Наприкінці грудня казахстанський парламент ухвалив закон про скасування смертної кари, який на початку поточного року й підписав президент. Згадки про страту потрібно прибрати із 17 статей кримінального кодексу. Відтепер Казахстан зможе застосовувати смертну кару тільки щодо осіб, засуджених за серйозні воєнні злочини під час війни.

Нагадаємо, що в сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні минулого року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter