Папа Римський перепросив за свої гомофобні висловлювання

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Нещодавно італійські газети повідомили, що Папа Римський Франциск під час закритої зустрічі з італійськими єпископами вдався до нецензурної лексики щодо геїв. Дехто з єпископів вважає, що понтифік намагався пожартувати, а італійські журналісти припускають, що він міг не знати, що вживає лайку, бо не розуміє значення слова. Зрештою Папа Римський перепросив і наголосив, що не хотів нікого образити.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Reuters

Так, Франциск нібито наказав єпископам не дозволяти геям навчатися на священників та використав образливе слово “frociaggine” для опису гомосексуальної орієнтації. Це слово в італійській мові вважається слюром і Слюр – це слово або словосполучення, яке використовується для образи, приниження чи дегуманізації людини або групи людей..

Ці слова Папи Римського пролунали в контексті пропозицій італійських єпископів змінити настанови щодо кандидатів у семінарії. Реакція на ці слова була різною: деякі єпископи відреагували недовірливим сміхом, а інші – мертвою тишею.

Згодом він попросив вибачення за свої висловлювання. Речник Ватикану Маттео Бруні заявив, що Папа “ніколи не мав наміру образити або висловлюватися гомофобними словами”, і попросив вибачення в тих, кого зачепили ці слова. Він також підкреслив, що Папа залишається прихильником церкви, яка є гостинною для всіх, де “ніхто не є непотрібним, ніхто не є зайвим, де є місце для всіх”.

Вибачення Папи Римського за образливі слова є рідкісним явищем, що, як зазначає Reuters, підкреслює серйозність ситуації та бажання Папи показати, що церква прагне бути відкритою для всіх.

Нагадаємо, що на початку жовтня минулого року у Ватикані опублікували лист Папи Франциска до кардиналів, у якому той уперше припустив, що благословення гомосексуальних пар “можна було б вивчати”, але воно мало б відрізнятися від благословення шлюбу. Це була відповідь на одне з п’яти їхніх “гострих” запитань про віру і мораль.

Франциск не вперше робить гучні заяви щодо ЛГБТ-людей. Наприклад, він порівнював політиків-гомофобів з Гітлером, а також висловився на підтримку цивільних партнерств. Водночас у 2021-му, коли Конгрегація доктрини віри, що спостерігає за ортодоксальністю й чистотою віровчення та моралі римо-католицької церкви, виступила проти благословення союзів гомосексуалів, Франциск це підтримав.

Він погодився, що з “планами Творця” ЛГБТ-сім’ї не узгоджуються. Тоді на знак протесту в більш ніж ста німецьких римо-католицьких церквах провели публічні церемонії благословення гомосексуалів. 

У грудні 2023 року Папа Римський Франциск також схвалив декларацію про пастирське значення благословень, яку опублікувало Релігійне управління Ватикану. Тепер католицьке духовенство благословлятиме гомосексуальні пари, проте не проводитиме для них вінчання або будь-які шлюбні обряди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter