Папа Франциск порівняв політиків-гомофобів та расистів з Гітлером

Дата: 18 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Папа Римський Франциск заявив, що політики, які виступають проти ЛГБТ-людей, ромів і євреїв, нагадують йому Гітлера.

Про це повідомляє Reuters.

Таку думку Франциск висловив у зверненні до учасників Міжнародної конференції з кримінального права.

“Не випадково, що часом відбувається відродження символів, характерних для нацизму. І я повинен зізнатися вам, що, коли чую промови когось із законодавців або урядовців, я думаю про виступи Гітлера в 1934–1936 роках. Незважаючи на переслідування євреїв, ромів і гомосексуалів, сьогодні такі дії типові і є прикладом par excellence культури ненависті. Саме це робили за тих часів, і сьогодні це відбувається знову”, – сказав він. 

У своєму зверненні Франциск не називав конкретних імен політиків, які викликають у нього такі порівняння.

Як відомо, в Україні, згідно з розрахунками експертів Ради Європи, проживає від 150 до 400 тисяч ромів. Багато з них досі стають жертвами дискримінації в різних сферах життя. Лише минулого року в країні сталася ціла низка нападів на ромів: 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. Останнім гучним випадком став червневий напад у Львові, який закінчився вбивством 23-річного ромського хлопця Давида Папа. Тоді молодики в масках напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці міста, де проживали 14 осіб – 10 дорослих та чотири дитини.

Також досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Останні дослідження показали, що лише 14% українців вважають, що суспільству слід прийняти гомосексуальність своїх співгромадян. Так само погано до ЛГБТ-людей ставляться в Росії. 

Щодо антисемітизму, то за минулий рік експерти не зафіксували в Україні жодного випадку насильства на його ґрунті. Однак інколи українські чиновники опиняються в центрі антисемітських скандалів. Так, головний військовий прокурор Анатолій Матіос дозволив собі такі висловлювання під час минулорічного інтерв’ю, де натякнув, що “євреї хочуть залити кров’ю слов’ян українську землю”. Також українське МЗС відкликало свого консула з Гамбурга через те, що на своїй сторінці у фейсбуку він робив перепости малюнків зі стилізованою під український прапор свастикою, а в коментарях до своїх дописів писав, що “фашистом бути почесно”. Ще раніше мер українського міста Сколе Володимир Москаль провів антисемітську лекцію, де розповів, що Україною править “московсько-ж*дівська влада”. Тоді чиновник, як йому здалося, провів аналіз Кабали та Тори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter