Папа Римський припускає можливість благословення гомосексуальних пар

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Ватикані опублікували лист Папи Франциска до кардиналів, у якому той уперше припустив, що благословення гомосексуальних пар “можна було б вивчати”, але воно мало б відрізнятися від благословення шлюбу. Це була відповідь на одне з п’яти їхніх “гострих” запитань про віру і мораль.

Про це пише The Guardian.

Фото: Getty Images

“Пастирська розсудливість повинна адекватно розпізнавати, чи існують форми благословення, про які просять одна або кілька осіб, які не передають помилкового уявлення про шлюб. Адже коли просять благословення, то висловлюють прохання про допомогу від Бога, благання про можливість жити краще, довіру до Батька, який може допомогти нам жити краще”, – написав у листі Франциск. 

Водночас він зауважив, що існують ситуації, які, на його думку, є неприйнятними з морального погляду.

“Пастирське милосердя вимагає від нас не просто ставитися до інших людей як до “грішників”, чия провина або відповідальність може бути пом’якшена різними факторами, що впливають на субʼєктивну відповідальність. Таке благословення не треба перетворювати на “фіксовану норму”, натомість – ухвалювати окреме рішення щодо кожної конкретної ситуації”, – зазначив він. 

Френсіс Дебернардо, виконавчий директор католицької організації New Ways Ministry, яка виступає за права людей ЛГБТК+, відреагував на лист Папи Римського і наголосив, що дозвіл священнослужителям благословляти одностатеві пари означає, що церква справді визнає, що свята любов може існувати між одностатевими парами, і любов цих пар відображає любов Бога.

“Це визнання, хоч і не зовсім те, чого б хотіли ЛГБТК+-католики, є величезним поступом до повнішої та всеосяжнішої рівності”, – пояснив він. 

Нагадаємо, що Франциск не вперше робить гучні заяви щодо ЛГБТ-людей. Наприклад, він порівнював політиків-гомофобів з Гітлером, а також висловився на підтримку цивільних партнерств. Водночас у 2021-му, коли Конгрегація доктрини віри, що спостерігає за ортодоксальністю й чистотою віровчення та моралі римо-католицької церкви, виступила проти благословення союзів гомосексуалів, Франциск це підтримав.

Він погодився, що з “планами творця” ЛГБТ-сім’ї не узгоджуються. Тоді на знак протесту в більш ніж ста німецьких римо-католицьких церквах провели публічні церемонії благословення гомосексуалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter