Папа Римський дозволив благословляти гомосексуальні пари, однак вінчання для них не проводитимуть

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Папа Римський Франциск схвалив декларацію про пастирське значення благословень, яку опублікувало Релігійне управління Ватикану. Тепер католицьке духовенство благословлятиме гомосексуальні пари, проте не проводитиме для них вінчання або будь-які шлюбні обряди.

Про це пише пресслужба Ватикану.

Фото: Getty Images

Повідомляється, що наразі церква благословлятиме тих, хто “не живе за нормами християнської моральної доктрини, але смиренно просить бути благословенними”.

У такий спосіб пастирське значення благословень “розширюється і збагачується”.

У документі, однак, чітко зазначено, що “традиційна доктрина Церкви про шлюб залишається твердою, не допускаючи будь-якого типу літургійних обрядів, які можуть викликати плутанину“.

Крім того, така практика не є офіційним підтвердженням статусу подружжя для одностатевої пари й не змінює “вічне вчення Церкви про шлюб“.

Нагадаємо, на початку жовтня у Ватикані опублікували лист Папи Франциска до кардиналів, у якому той уперше припустив, що благословення гомосексуальних пар “можна було б вивчати”, але воно мало б відрізнятися від благословення шлюбу. Це була відповідь на одне з п’яти їхніх “гострих” запитань про віру і мораль.

Франциск не вперше робить гучні заяви щодо ЛГБТ-людей. Наприклад, він порівнював політиків-гомофобів з Гітлером, а також висловився на підтримку цивільних партнерств. Водночас у 2021-му, коли Конгрегація доктрини віри, що спостерігає за ортодоксальністю й чистотою віровчення та моралі римо-католицької церкви, виступила проти благословення союзів гомосексуалів, Франциск це підтримав.

Він погодився, що з “планами творця” ЛГБТ-сім’ї не узгоджуються. Тоді на знак протесту в більш ніж ста німецьких римо-католицьких церквах провели публічні церемонії благословення гомосексуалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter