Окупанти вимагали від політв’язня Сулеймованова в СІЗО сказати, де його зниклий син

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Російські силовики вимагали від політв’язня Руслана Сулейманова повідомити про місцезнаходження його зниклого трирічного сина Муси.

Про це розповіла адвокатка Ліля Гемеджи, яка відвідала в СІЗО фігуранта сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” Сулейманова, передає “Кримська солідарність”.

Руслан Сулейманов

За словами адвокатки, Руслан Сулейманов повідомив, що в суботу, 25 липня під час активних пошуків Муси, до нього прийшла велика кількість співробітників правоохоронних органів.

“Вони всі не представлялися йому, були в цивільному одязі, чинили на нього психологічний тиск. Правоохоронці вимагали сказати, де його син. Вони відпрацьовували версію викрадення, яке нібито було ініційоване самим Русланом, щоб чинити певний вплив на правоохоронні органи”, –​ сказала Гемеджи. Вона назвала неприпустимим використання подібних методів. 

Гемеджи повідомила, що намагалася домогтися дозволу від керівництва СІЗО відпустити Руслана Сулейманова на похорон сина.

“Під час похорону (27 липня –​ Ред.) із самого ранку я намагалася домогтися, щоб його відпустили для прощання з сином, для того, щоб він взяв участь у похоронній процесії. Після того, як це не вдалося, я приїхала до його родичів, повідомити про це маму, дружину. І вже після того, як хлопчика поховали, я спробувала пройти в СІЗО. Всі співробітники СІЗО поставилися з розумінням, знають, що сталося з дитиною Руслана і тому, напевно, дали мені можливість повідомити йому цю новину”, –​ розповіла захисниця.

Нагадаємо, у селищі Строганівка Сімферопольського району протягом двох діб шукали зниклого сина політв’язня Руслана Сулейманова Мусу. Дитина гралася біля будинку разом зі своєю старшою сестрою. Діти залишились без нагляду дорослих на 10-15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха. Хлопчика знайшли утопленим 26 липня.

Як відомо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активістів за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Через два місяці після його арешту російські силовики заарештували рідного брата політв’язня Ескандера Сулейманова. 

Батьку покійного хлопчинка інкримінували порушення ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (“організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації”), за що йому загрожує позбавлення волі до 20 років.

Кримськотатарський ресурсний центр вважає, що у смерті хлопчика винні “слідчі”, “прокурори” та судді незаконних судів в Криму та російських судів, які незаконно ув’язнили батька покійного Муси Сулейманова. Центр також назвав їхні імена. 

За даними правозахисної організації Amnesty International, на сьогодні більш ніж 170 дітей залишилися без батьків через незаконні ув’язнення Російської Федерації.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

29 липня Національна спілка журналістів України закликала всіх українських журналістів і колег в інших країнах виявити солідарність із незаконно ув’зненими громадськими журналістами в Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter