Смерть сина політв’язня в Криму: Окупанти повідомили, від чого загинув трирічний Муса Сулейманов

Дата: 27 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Так зване “управління МВС Криму” заявляє, що причина смерті трирічного Муси Сулейманова в селі Строганівка, що під Сімферополем, – утоплення. 

Про це йдеться у повідомленні, розповсюдженому пресслужбою формування.

Напередодні повідомлялося, що тіло хлопчика знайшли в одній із вигрібних ям поруч із будинком, де проживав загиблий.

Російські силовики твердять, що “згідно з результатами розтину, ознак насильницької смерті не виявлено, причина загибелі дитини – утоплення”

Водночас Слідчий комітет Росії повідомив, що час настання смерті відповідає часу зникнення. Наразі російські силовики встановлюють обставини, через які загинула дитина.

Як відомо, так звана прокуратура Криму порушила кримінальну справу за пунктом “в” частини 2 статті 105 КК РФ (“Убивство малолітньої особи”). Формування проводить перевірку щодо виконання батьками своїх обов’язків. 

Тим часом Кримськотатарський ресурсний центр у своїй заяві нагадав, що після незаконного ув’язнення Росією Руслана Сулейманова та його брата Ескендера Сулейманова у так званій справі  “Хізб ут-Тахрір” увесь тягар утримання родини, що складається із трьох малолітніх дітей – Мухаммеда (10 років), Асіє (6 років), трирічного Муси та батьків – Зери Сулейманової й Сервера Сулейманова лягла на 31-річну дружину політв’язня Ельзару. 

“Незважаючи на неодноразові клопотання адвокатів Руслана Сулейманова про зміну запобіжного заходу через наявність трьох неповнолітніх дітей і двох літніх людей з різними соматичними захворюваннями своїми злочинними рішеннями “судді” в Криму і російські судді залишали Руслана Сулейманова під арештом, не заперечуючи органам “прокуратури”, ігноруючи очевидні фальсифікації справи”, – йдеться у заяві центру.

Кримськотатарський ресурсний центр вважає, що всі особи, причетні до неправомірного утримання Руслана Сулейманова в місцях несвободи і до тиску на його сім’ю, так само причетні і до трагічної загибелі його сина.

“Вони причетні, навіть якщо це дійсно була трагічна випадковість, а не спецоперація російських спецслужб із залякування кримськотатарського народу”, – мовиться в заяві.

Кримськотатарський ресурсний центр вказує на особливий цинізм, нелюдяність та аморальність російських силовиків, які намагаються перекласти провину в загибелі Муси Сулейманова з “карателів у мантіях і мундирах” на членів сім’ї Сулейманових, які ще залишилися на волі. Зокрема правозахисники вважають прямо причетними до загибелі Муси Сулейманова:

  • “суддів” “Київського районного суду м. Сімферополя” Можелянского Віктора Анатолійовича, Цикуренко Антона Сергійовича та Білоусова М.М;
  • “суддів” Ленінського районного суду м Ростов-на-Дону Ткачова Ігоря Вікторовича, Барвін Володимира Олександровича, Осипова Олександра Володимировича, Борохові Ольгу Дмитрівну;
  • “суддів” Ростовського обласного суду Соловйова Едуарда В’ячеславовича, Кузнєцова Володимира Петровича, Мікуліна Олександра Михайловича, Кірсанова Людмилу Володимирівну;
  • “суддю” третього апеляційного суду загальної юрисдикції м Сочі Силіну Ольгу Володимирівну;
  • “прокурора” “прокуратури Київського району м. Сімферополь” Сергія Корнєєва;
  • “слідчих” “управління ФСБ Росії Криму” Махнева Сергія Володимировича, Малкова С. С.

“Своїми нелюдськими діяннями по організації політичного переслідування і расової дискримінації кримськотатарського народу дані посадові особи створили всі умови для загибелі невинної дитини”, – йдеться в повідомленні.

Кримськотатарський ресурсний центр засудив подібні незаконні і нелюдські дії російських силовиків та вимагає негайного звільнення Руслана Сулейманова і всіх політичних в’язнів, арештованих на території окупованого Криму. Разом з тим його активісти вимагають організувати негайний допуск до розслідування загибелі Муси Сулейманова, зокрема до проведення досліджень та експертиз, незалежних експертів і представників ОБСЄ і Міжнародного Комітету Червоного Хреста, передати їм дані матеріали в разі неможливості прибуття їх до окупованого Криму. 

Водночас центр закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію з метою припинення політичних переслідувань в Криму, а також впровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до порушення прав людини на території Криму.

Нагадаємо, у селищі Строганівка Сімферопольського району протягом двох діб шукали зниклого сина політв’язня Руслана Сулейманова – Мусу Сулейманова. Дитина гралася біля будинку разом зі своєю старшою сестрою. Вона лишилась без нагляду дорослих на 10-15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха.

 

27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Через два місяці після його арешту російські силовики заарештували рідного брата політв’язня Ескандера Сулейманова. 

Батьку покійного хлопчинка інкримінували порушення ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (“організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації”), за що йому загрожує позбавлення волі до 20 років.

За даними правозахисної організації Amnesty International, на сьогодні більш ніж 170 дітей залишилися без батьків через незаконні ув’язнення Російської Федерації.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter