НСЖУ закликала підтримати незаконно ув’язнених громадських журналістів в Криму

Дата: 29 Липня 2020
A+ A- Підписатися
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) закликала всіх українських журналістів і колег в інших країнах виявити солідарність із Русланом Сулеймановим, чий трирічний син Муса загинув, а також з іншими кримськотатарськими громадянськими журналістами. 
 
Відповідне звернення оприлюднив голова НСЖУ Сергій Томіленко.
 

“Національна спілка журналістів України виловлює співчуття кримськотатарському громадянському журналісту Руслану Сулейманову. Глибоко сумуємо з приводу трагедії в родині нашого колеги, політичного в’язня і кримськотатарського громадянського журналіста Руслана Сулейманова, у зв’язку із загибеллю трирічного сина Муси. Це тяжке випробування і для Руслана, який перебуває у слідчому ізоляторі і не міг попрощатися з сином, і для його найближчих людей”, – йдеться в зверненні.

НСЖУ вчергове наголосила на незаконності переслідувань кримськотатарських громадянських журналістів із боку окупаційної влади Криму.

Спілка нагадала, що за журналістську діяльність російські суди переслідують 11 кримськотатарських журналістів: Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Нарімана Мемедемінова, Ернеса Аметова та Амета Сулейматова.

Нагадаємо, у селищі Строганівка Сімферопольського району протягом двох діб шукали зниклого сина політв’язня Руслана Сулейманова – Мусу Сулейманова. Дитина гралася біля будинку разом зі своєю старшою сестрою. Вона лишилась без нагляду дорослих на 10-15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха. Хлопчика знайшли утопленим 26 липня.

Як відомо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активістів за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Через два місяці після його арешту російські силовики заарештували рідного брата політв’язня Ескандера Сулейманова. 

Батьку покійного хлопчинка інкримінували порушення ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (“організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації”), за що йому загрожує позбавлення волі до 20 років.

Кримськотатарський ресурсний центр вважає, що у смерті хлопчика винні “слідчі”, “прокурори” та судді незаконних судів в Криму та російських судів, які незаконно ув’язнили батька покійного Муси Сулейманова. Центр також назвав їхні імена. 

За даними правозахисної організації Amnesty International, на сьогодні більш ніж 170 дітей залишилися без батьків через незаконні ув’язнення Російської Федерації.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter