ОБСЄ побачила, що опитування президента створило перевагу для “Слуги народу”

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини вважають, що виборчий процес на місцевих виборах в Україні пройшов спокійно і був добре організований, але опитування президента створило перевагу для “Слуги народу”.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Керівник місії спостерігачів від бюро Інгібйoрг Сольрун Гісладоттірі зауважив, що виборчий процес проходив загалом спокійно, був добре організованим і прозорим, а всіх процедури в цілому були дотримані.

“Можемо відзначити, що опитування, яке ініціював президент Володимир Зеленський, що проходило поруч з виборчими дільницями в день виборів і було профінансоване його політичною партією, а також стосувалося відповідних ініціатив, які зараз вводить його офіс, дещо створювало неправомірну політичну перевагу, а також розмивало безпосередньо кордон між державою і політичною партією”, – зазначив він.

Водночас Гісладоттірі наголосив, що люди, які проводили президентське опитування, переважно перебували поза виборчими дільницями та не виявляли активності, хоча були досить помітними.

Нагадаємо, що про проведення в день місцевих виборів, 25 жовтня, всенародного опитування президент Володимир Зеленський оголосив на початку жовтня. Результати опитування, як повідомили в Офісі президента, не матимуть юридичних наслідків, однак експерти одразу сказали, що його проведення незаконне. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень. Також вони підкреслюють, що ініціативу можна розцінювати як втручання у виборчий процес та незаконну агітацію.

Ще до проведення президентського опитування 41% українців розповів, що не довірятиме його результатам, а 44% вважають їхнє проведення політичною технологією для досягнення власних цілей. Уже після волевиявлення стало відомо, що третина тих, хто пішов на вибори, проігнорували опитування Зеленського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter