Опитування Зеленського є втручанням у виборчий процес та незаконною агітацією – експерти

Дата: 20 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Анонсоване президентом Володимиром Зеленським опитування в день місцевих виборів, 25 жовтня, є втручанням у виборчий процес та має ознаки незаконної агітації і маніпуляцій.

Про це представники громадських організацій, експерти з питань Конституції та виборів заявили на прес-конференції в Києві, повідомляють Українські новини.

“Оголошення всеукраїнського опитування жодним чином не витікає з конституційних повноважень президента. У цьому він, на мою думку, вийшов за межі своїх повноважень. Мій висновок тільки один: усе це придумано виключно для впливу на місцеві вибори, підвищення явки своїх прибічників і, можливо, якоїсь незаконної агітації в день голосування”, – сказав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

У свою чергу голова правління Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Айвазовська відмітила, що у використанні владою опитувань для розуміння громадської думки немає нічого незаконного, але організація цього процесу викликає запитання.

“Методологія не обнародувана, компанія, яка б могла провести дійсно репрезентативне соціологічне опитування, не оголошена, спосіб фінансування цього заходу відсутній. Проблема не в опитуванні, а в тому, за чий рахунок, в який період, з якою метою і якими способами воно організовується“, – зауважила Айвазовська.

На її думку, формат, в якому заплановано проведення опитування, є маніпулятивним і придуманим в якості елементу передвиборної боротьби.

“Теза, що ми опитаємо 5 млн громадян, коли соціологічне опитування – це про 2 тисячі громадян, заперечує сам факт наявності науки соціології. Репрезентативна вибірка і опитування, проведене відповідно до наукового методу, дає результат, який точно відбиває позицію суспільства. А опитування усіх підряд навіть в масштабі 5 мільйонів відповіді на це питання не дасть”, – каже експертка.

Вона вважає, що ініціювавши згадане опитування Зеленський бере участь в передвиборній кампанії з ознаками агітації, чим порушує базовий принцип виборчого процесу – рівності умов для всіх кандидатів. Адже у відеозверненнях президент у свій робочий час на тлі штандарту фактично агітує за провладну партію – “Слуга народу”:

“Ознаки агітації – це тези, слогани, які використовуються у конкретній політичній партії. Мова про “Слугу народу” – “Україна – це ти”, так і звернення, використання цих слоганів у межах президентських відеозвернень”.

Політичною маніпуляцією називає опитування Зеленського і експерт з питань виборів та референдумів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Денис Ковриженко:

“Ініціатива президента не відноситься ні до однієї з двох форм з’ясування громадської думки –соціології з чіткою вибіркою та методологією або консультаційного референдуму, на який громадяни спеціально йдуть, щоб взяти в ньому участь. Це говорить про те, що вона носить маніпулятивний характер. Для неї немає ніяких правових підстав, опитування не має ніякої юридичної сили, легітимність його проведення і результатів сумнівна. Ця ініціатива більше пов’язана з політикою – стимуляцією явки в день голосування”.

Співголова коаліції “Реанімаційний пакет реформ” Юлія Кириченко наголосила, що РПР закликає громадян не брати участь в цьому опитуванні, а парламент – не змінювати виборчих процедур:

“Закликали президента України відмовитися від всеукраїнського опитування в день виборів. Це порушує Конституцію України та закони України. Немає такого правового підґрунтя, повноважень у президента. Коли я закликаю ігнорувати опитування, я закликаю – не брати участь у неконституційних діях президента”.

Глава ради Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко додала, що окрім відсутності правових підстав для опитування, немає сенсу наражати себе на додаткову небезпеку, беручи участь в ньому в умовах пандемії коронавіруса.

Нагадаємо, 13 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що планує провести в день виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань.

Згодом в Офісі президента повідомили, що опитування не матиме прямих юридичних наслідків, чим воно кардинально відрізняється від всенародного референдуму. Також представники партії “Слуга народу” розповідали, що опитування проводитиметься не безпосередньо на дільницях, а поруч з ними. Воно нібито буде добровільним, фінансуватиметься за приватні кошти, бюлетені з відповідями збиратимуть волонтери, а самих бюлетенів планують надрукувати 5 мільйонів.

Водночас народний депутат від президентської партії “Слуга народу” Олександр Качура в інтерв’ю телеканалу “Настоящее время” 15 жовтня заявив, що Верховна Рада ще має ухвалити відповідний закон, щоб юридично оформити пропоноване президентом опитування, яке має відбутися в день місцевих виборів, 25 жовтня.

За словами Зеленського, 25 жовтня українців спитають: чи варто ввести пожиттєве ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи варто ввести на Донбасі вільну економічну зону; чи варто скоротити парламент до 300 депутатів; чи варто легалізувати медичний канабіс для зменшення болю тяжкохворих; чи варто підняти на міжнародному рівні питання виконання зобов’язань по Будапештському меморандуму.

Експерти та правозахисники розкритикували ініціативу такого опитування. Так, голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що її можна кваліфікувати як замах на державний переворот. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень і це суперечить статтям 19 та 106 Конституції України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter