Зеленський хоче провести на виборах 25 жовтня всенародне опитування: що з цим не так?

Дата: 13 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський планує провести в день виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань. В Офісі президента кажуть, що опитування буде добровільним і жодним чином не нагадуватиме референдум, але експерти вважають, що це дуже схоже на маніпуляцію.

Опитування Зеленський анонсував у своєму відеозверненні 13 жовтня.

25 жовтня на виборчій дільниці я поставлю тобі 5 важливих питань.5 питань, які нам раніше ніхто ніколи не ставив. 5 питань, щоб дізнатися саме твою думку!

Опубліковано Володимиром Зеленським Понеділок, 12 жовтня 2020 р.

“Пам’ятаєш, як ми разом з тобою писали мою передвиборчу програму, щоб утілювати те, що потрібно саме тобі?” – питає Зеленський на початку ролика.

З подальшого зрозуміло, що йдеться саме про його наміри запровадити розв’язання важливих для країни питань за допомогою референдумів. Утім, наразі в Україні немає законодавства, яке б дозволяло проводити референдуми, тому вони незаконні.

Щоправда, у червні 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”.

Про це президент теж згадує у своєму ролику, кажучи, що наразі парламент лише готується закріпити “реальне народовладдя” на законодавчому рівні.

Але, на думку Зеленського, “народу не потрібні благословення політиків” і ніщо не заважатиме людям у день виборів висловити свою думку з тих питань, які запропонує їм президент.

“25 жовтня на виборчій дільниці я поставлю тобі п’ять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами. Про те, про що нас раніше ніколи не питали. П’ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку.

Не політика з високих кабінетів, не незалежних експертів з телешоу, не агентів з інших держав. Чи не вперше в історії незалежності ми запитаємо: “А що думаєш ти?” Чому твоя відповідь важлива? Тому що буде так, як вирішиш ти”, – каже Зеленський.

Самі запитання до народу, за повідомленнями різних джерел, мають почати озвучувати з 14 жовтня – по одному в день.

Водночас колишній журналіст і народний депутат восьмого скликання Сергій Лещенко, близький до команди Зеленського, повідомив у своєму телеграм-каналі, що опитування буде добровільним і пройде у вигляді голосування своєрідними “бюлетенями”, але не в межах виборчих дільниць: люди кидатимуть відповіді в урни волонтерів.

Лещенко зазначає, що координатором проєкту “опитування в день виборів” є заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Своєю чергою в Офісі президента наголошують, що, на відміну від конституційного референдуму, опитування 25 жовтня не матиме прямих юридичних наслідків.

“Потреба в цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики в державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку”, – пояснюють в ОП.

Також джерело в ОП повідомило Укрінформу, що серед питань опитування не буде спекуляцій щодо Донбасу та інших провокативних тем.

Водночас ще під час аналізу передвиборчої програми партії “Слуги народу” експерт Центру прав людини ZMINA Володимир Яворський вказував на ризики для дотримання прав людини під час застосування такого механізму ухвалення рішень у країні, як референдум.

“Такі інструменти прямої демократії, як референдум, виглядають на перший погляд дуже позитивно. Однак на практиці в недемократичних країнах вони часто слугують диктаторам для просування потрібних рішень в обхід парламенту за допомогою маніпуляцій та фальсифікацій”, – зазначав експерт.

Він нагадав, що попередня версія закону про референдум, ухвалена за президента Віктора Януковича, була визнана неконституційною.

Своєю чергою голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що сьогоднішню ініціативу президента можна кваліфікувати як замах на державний переворот.

На його думку, на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень і це суперечить статтям 19 та 106 Конституції України. Адже, навіть визнаючи відсутність відповідного закону, президент у ролику обіцяє тому, хто відповідатиме на його питання: “Буде так, як вирішиш ти!”, водночас наголошуючи, що народу не потрібно благословення політиків.

Коліушко вважає такі дії “технологією делегітимізації влади й правових основ держави загалом з метою розколу суспільства, відтак унеможливлення опору зовнішній агресії”.

“Це те саме, що на місцевому рівні робили так звані реєстратори громад: розколювали сільські громади, сварили людей між собою… Те, що заявляє Зеленський, не відповідає Виборчому кодексу і навіть ще не ухваленому закону про всеукраїнський референдум у редакції його першого читання.

Ступінь загроз нашій державі від такого кроку можна буде оцінити, коли дізнаємося ті п’ять питань. Але акт публічного “топтання” Конституції України й заклик реалізовувати політику розколу українського суспільства вже відбувся”, – наголошує експерт.

У Комітеті виборців України також заявили, що процедура проведення опитування громадян у день місцевих виборів, яке анонсував президент Володимир Зеленський, не передбачена Виборчим кодексом. 

У КВУ зауважують, що станом на сьогодні не є зрозумілим, які саме юридичні механізми можуть бути використані для проведення таких опитувань: хто їх проводитиме, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, проводитиметься опитування в приміщеннях виборчих дільниць чи за їхніми межами, які юридичні наслідки матимуть його результати.

На переконання КВУ, проведення таких опитувань у будь-якому разі потребує серйозної підготовки, зокрема роз’яснювальної роботи серед громадян.

“Виборці повинні мати досить часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування”, –  йдеться в повідомленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter