У “Слузі народу” сподіваються до виборів ухвалити закон під опитування Зеленського

Дата: 16 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У “Слузі народу” вважають, що Верховна Рада має ухвалити відповідний закон, щоб юридично оформити пропоноване президентом опитування, яке має відбутися в день місцевих виборів, 25 жовтня.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Настоящее время” заявив народний депутат від президентської партії “Слуга народу” Олександр Качура.

За його словами, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, заступником голови якого є Качура, вже схвалив відповідний законопроєкт.

“Ми вже ухвалили законопроєкт на рівні комітету Верховної Ради. Зараз залишилася справа за малим, справа за голосуванням… Ми можемо скоротити процедуру і підписання спікером, публікації того ж дня і підписання президентом цього законопроєкту, який стане згодом законом. Час технічно буде, за інформацією Центральної виборчої комісії, щоб надрукувати необхідні бланки й здійснити це опитування”, – сказав Качура.

У разі неухвалення такого закону, за словами депутата, процес опитування повинен мати інший формат.

“Якщо буде якийсь інший формат обрано, точно буде організований цей процес не на виборчих дільницях, за межами дільниць. Це буде дійсно соціологічне опитування, щодо якого залучатимуть, можливо, якісь компанії, соціологічні служби, які за межами виборчої дільниці зможуть провести це соціологічне опитування”, – заявив Качура.

Нагадаємо, 13 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що планує провести в день виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань.

Згодом в Офісі президента повідомили, що опитування не матиме прямих юридичних наслідків, чим воно кардинально відрізняється від всенародного референдуму.

Також представники партії “Слуга народу” у коментарях ЗМІ розповідали, що опитування проводитиметься не безпосередньо на дільницях, а поруч з ними. Опитування нібито буде добровільним, бюлетені з відповідями збиратимуть волонтери, а самих бюлетенів планують надрукувати 5 мільйонів. 

Також 15 жовтня депутатка від “Слуги народу” Євгенія Кравчук заявила, що  “всенародне опитування”, яке ініціював президент , буде проводити громадська організація, а профінансують його меценати.

Експерти та правозахисники розкритикували ініціативу такого опитування. Так, голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що її можна кваліфікувати як замах на державний переворот. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень і це суперечить статтям 19 та 106 Конституції України. Адже, навіть визнаючи відсутність відповідного закону, президент у ролику обіцяє тому, хто відповідатиме на його питання: “Буде так, як вирішиш ти!”, водночас наголошуючи, що народу не потрібно благословення політиків.

Станом на 16 жовтня Зеленський озвучив усі свої п’ять питань. Вони звучать так: 

1.Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах? 

2.Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?  

3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?

4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?

5. Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter